Even Richardson, «Gammel kirke (Hvaler)», 68 x 83 cm, olje på lerret. Utstilling: Fire figurasjoner, 10.–27. oktober, 2024, Galleri A.

De fire kunstnerne som nå mønstrer i Galleri A, demonstrerer en imponerende profesjonalitet i klassisk figurativt maleri. Helt siden 70- og 80-tallet har de på ulikt vis perfeksjonert sitt tradisjons­bundne formuttrykk, slik også Odd Nerdrum ti år tidligere startet sitt kunstneriske prosjekt. Særlig Nerdrum, men også de nå utstillende kunstnerne, havnet ganske raskt i en utrivelig kamp­situasjon, der de ble motarbeidet av modernistiske samtids­kunstnere og politiserte rødhuder.

Med årene har denne striden dabbet av. De utstilte maleriene til Even Richardson, Per Lundgren, Harald Kolderup og Trine Folmoe viser at deres klassiske formuttrykk og maleriske følsomhet har modnet med årene. Det samme gjelder valget av motiver, som nå preges av mer personlig innlevelse. Ja, dette er en utstilling med så høye maleriske kvaliteter at Nasjonal­museet burde kjøpe inn flere av dem. På den annen side burde det egentlig vært Nasjonal­museet som mønstret denne klassisk-inspirerte strømningen i norsk samtids­kunst.

Harald Kolderup, «Vårflom I», 50 x 59 cm, akryl og vokspastell på plate. Utstilling: Fire figurasjoner, 10.–27. oktober, 2024, Galleri A.

Nettopp fordi kunstnerne viser så mange malerier i et klassisk figurativt formspråk, markerer utstillingen ikke bare et kunstnerisk tyngdepunkt, men også et slags vitalt vendepunkt i samtids­kunsten. Med tanke på at dagens kunstfelt er helt uten normativ styring og hvem som helst kan få status som kunstner, er det viktig å skape og tydelig­gjøre kunstnerisk kvalitet. Her er det uvesentlig om inspirasjonen kommer fra renessansen, barokken, romantikken eller realismen. Det er de kunstneriske kvalitetene og maleriske metodene i fortidens verker disse kunstnerne jakter på.

Til forskjell fra modernistiske kunstnere, ja modernistisk tenkning i sin helhet, er ikke disse fire utstillerne dominert av fortidsangst. De maler sine bilder ut fra personlige erfaringer og intuitive opplevelser her og nå, men på basis av en tradisjons­bundet kunnskap om malerisk kvalitet. Bortsett fra Trine Folmoe, som fordyper seg i et mytisk figur­maleri med vekten på en clair obscur-teknikk fra barokken, følger de tre andre utstillerne litt andre maleri­tradisjoner. Her legges det mer vekt på natur­skjønnhet, spesielt et landskaps­maleri som mulig­gjør sober stofflighet og koloristisk rikdom.

Trine Folmoe, «Eros og Afrodite», 150 x 77 cm, olje på lerret. Utstilling: Fire figurasjoner, 10.–27. oktober, 2024, Galleri A.

Enkelte av dem, som Per Lundgren, viser også noen utsøkte portrett­bilder, der kunstnerens pensel gir emosjonell fylde til både ansikter og omgivelser. Lundgrens landskaper er mer lyriske og lysfylte. Dessuten er de steds­bestemte og tidsbaserte, i den forstand at de fastholder og fortetter en tilstand over tid, der og da. Denne tids­varigheten utgjør en indre tilstand av erindring og skapende aktivitet, som strøk for strøk forvandler maleriet til koloristisk fylde og tidløs skjønnhet.

Både Harald Kolderup og Even Richardson fordyper seg i denne typen landskaps­maleri. De har blikk for steds­karakter, det vide utsyn og naturens skiftende stemnings­karakter. Særlig legges det vekt på den rike koloritten i solnedganger. Både Kolderup og Richardson håndterer disse kreative stadiene med høy profesjonalitet. Det er ikke vanskelig å se at de har mange års skapende praksis i bagasjen, men det å stadig forvandle den komplekse sanselig­heten til malerisk fylde og tidløs skjønnhet, vil alltid være en ny utfordring.

Per Lundgren, «Padler (Kragerø)», 41 x 63 cm, olje på lerret. Utstilling: Fire figurasjoner, 10.–27. oktober, 2024, Galleri A.

Med tanke på at alle de fire kunstnerne i stor grad er selvlærte, bortsett fra sporadisk under­visning hos Odd Nerdrum, Rolf Schønfeld og Oddmund Rauberget, viser denne utstillingen ikke bare kunstnerisk profesjonalitet, den demonstrerer også en institusjonell tyngde av kvalitet som Norge ikke har hatt på mange tiår.

Galleri A:
Fire Figurasjoner. (Klassisk figurativt maleri).
Varer fra 10/10–27/10

 

Ytringsfriheten er under angrep. Abonner på frie og uavhengige Document.

 

Kjøp Paul Grøtvedts bok! Kjøp eboken her.

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.