Det største problemet med nye Tjøme ungdomsskole ligger i nybyggets arkitektoniske utforming. Nybygget er formgitt i en sen-modernistisk arkitektur som det ikke finnes paralleller til på Tjøme. Her er bygningen et arkitektonisk fremmedelement, som hverken kan eller vil tilpasse seg omgivelsene. Derfor må man sprenge vekk en fjellknaus, hekte på en sidebygning uten arkitektonisk dialog og fullstendig overse omkringliggende bebyggelse.
Les mer»I 1979 ble Den store moské i Mekka åsted for et angrep som rystet den muslimske verden. Saudiske myndigheter sensurerte angrepet fullstendig. Ingen filmopptak. Ingen omtale. Men det markerte et vendepunkt i utviklingen av moderne islamsk global terror og er en av de viktigste hendelsene i moderne historie.
Les mer»Fem kvinnelige kunstmalere har samlet seg for å male figurative bilder som folk kan forstå og glede seg over. De formgir en kunst på skjønnhetens premisser under tidløshetens synsvinkel, og jobber med å revitalisere fortidens klassiske og kunstneriske formidealer.
Les mer»Den selvlærte malerbegavelsen William Heimdal åpnet i mars sin første separatutstilling, til stor medieoppmerksomhet. Debututstillingen vitner om skiftende kvalitet i det maleriske og stofflige, men på den annen side er ikke dette bare en kunstutstilling, men også et velredigert medieshow.
Les mer»Kina betrakter det selvstyrte Taiwan som en utbryterprovins som en gang skal tilbake. Bruk av militær makt utelukkes ikke. Taiwan, med egen grunnlov og demokratisk valgte ledere, identifiserer seg som et selvstendig samfunn som aldri har vært en del av Folkerepublikken Kina, men var en del av Republikken Kina (1911–1949) og Qing-dynastiet (1683–1895).
Les mer»Trust i Stratford-upon-Avon advart om at bardens geni kunne bli sett på som et symbol på «britisk kulturell overlegenhet».
Les mer»Utstillingen «Gothic Modern» kobler gotikkens mørke med modernistisk kunst, og gir en opplevelse av tidløs skjønnhet. Men er utstillingens tittel kunstfaglig begrunnet, eller bare et fiffig reklamegrep?
Les mer»Galleri K i Oslo stiller for tiden ut verker av maleren Ludvig Karsten (1876–1926). Utstillingen gir et fint tilbakeblikk. Karsten ble ærbødig omtalt da jeg begynte på Kunst- og håndverksskolen i 1963. Hos ham ville studentene finne målestokken for koloristisk fylde og malerisk mening. Siden forsvant kunstutdanningen ut i ingenmannsland.
Les mer»Det hører til sjeldenhetene at kunstnere samarbeider i utformingen av malerier. Noe særlig vellykket blir det da heller ikke, som i Silke Mathes og Line Schjølbergs bilder nå i Galleri A. Mulig det skyldes den manglende profesjonalitet i formgiving og fargebruk hos begge, men det blir ikke mer faglig overbevisende når Silke Mathe maler på egenhånd.
Les mer»Merkelige ideer dukker opp noen ganger, og her kommer et eksempel. En liten musikalsk spilleliste for fredags kveld. Jeg starter i mitt elskede andre hjemland, England.
Les mer»