Kategori: Kultur

Håkon Bleken ved veis ende

Håkon Bleken blir aldri ferdig med de maleriske og kunstneriske utfordringene. På det punkt har han vært en profesjonell kunstner til siste slutt. Ved en anledning ble jeg sittende ved siden av Håkon Bleken som jeg fikk god kontakt med. Jeg kjente ham ikke fra før og ble litt forundret over at han var så imøtekommende og nysgjerrig på hva vi unge kunstnerspirer tenkte og mente om kunstens fremtid. Takk for praten, og hvil i fred.

Les mer»

Naturfølsomhet i Kunstnernes Hus

I tråd med tidsåndens opptatthet av klimatrusler og naturdød har kunstneren Jannik Abel (1973) blitt inspirert til å føle med naturen. Etter en storm, da store trær falt, fikk hun et nytt blikk for det naturgitte livet og dets sårbare vegetasjon.

Les mer»

Villedende om Odd Nerdrum i presse­etisk innpakning

I en debatt om Nerdrum-serien på NRK prøver journalisten Trygve Aas Olsen å så tvil om hvorvidt Odd Nerdrum og den figurative kunsten har møtt motstand på det institusjonelle kunstfeltet i Norge. Han har ikke peiling på hva han snakker om, og benekter kort og godt realitetene.

Les mer»

Et begavet kunstnerskap i medialt uvær

Den venstre­radikale avisen Morgen­bladet har nå gått helt fra konsept­ene. To kultur­redaktør­er har satt NRK-serien om Nerdrum-familien i vrang­strupen og gulper opp bedervede fordom­mer med stort temperament. Kunstneren Odd Nerdrum og hans mange­årige virke som klassisk inspirert maler er selve skyte­skiven: Ikke bare kopierer han et historisk utdatert form­språk, han er også en politisk bakstrever – i klartekst reaksjonær, noe som i dag er helt i tråd med tidsånden, hevdes det.

Les mer»

Perserkrigene førte til 2393 års diplomatisk brudd mellom Hellas og Iran

Perserne forsøkte uten hell å erobre greske bystater og i 449 f.Kr. sluttet grekerne og perserne fred – men da hadde også de to partene fått nok av hverandre. Det gikk 2393 år før det ble opprettet diplomatiske forbindelser mellom Hellas og Iran.

Les mer»

Fremskrittet, posten og bøkene

Postens forsvinning ledsages av et utviklings­trekk: I elektro­nikk­ens tids­alder betror ingen sine innerste hemmelig­het­er, svik, håp og seirer til utvalgte person­er i brev­form. Hvordan skal frem­tid­ens bio­grafi­er kunne skrives uten brev­ene? Bernt Rougthvedts glimrende biografi over Stein Riverton kunne ikke vært skrevet under den kort­hugde mail­ens begrensende klo.

Les mer»

Nidarosdomen utsatt for antikvarisk harakiri

I sommer skrev jeg om Nidarosdomen og den kunstneriske konkurransen som pågår for å skaffe nye dører til kirkens gotisk stilrene vestfront. Konkurransen var åpen for dagens kunstnere som sto fritt til å utforme dører og portaler ut fra egen kreativitet, skjønt juryen ville legge vekt på «originalitet, sammenheng med omgivelsene og gjennomførbarhet». Her stilles det ingen krav om stilistisk omtanke, eller tilpasning.

Les mer»

Ny kulturpris til modige arkitekt­studenter

Ny norsk kulturpris er tildelt for første gang, og den er gått til student­gruppen Akantus ved NTNU i Trondheim. Akantus består av arkitekt­studenter med spesiell interesse for klassisk og tradisjonell arkitektur. Da aner nok de fleste at prisen vil fremheve en arkitektonisk fordypelse i førmoderne bygge­tradisjoner.

Les mer»

Dyreskulpturer med menneskelig humor

I Petter Hepsøs dyre­skulptur­er briljeres det av muntre positur­er, som om en menneske­lig fri­modig­het har tatt bolig i våre firbente venner og mer beslektede arter. Hepsø er en figurativ billed­hugger med et særegent blikk for dyrenes anatomi og funksjons­register. På hans utstilling nå i Galleri Haaken myldrer det av ulike dyr, heri inkludert enkelte menneske­kropp­er som enten ligger, sitter eller inntar mer komplekse stillinger.

Les mer»

Fra tradisjonell estetikk til sykdoms­kunst

Utstillingen med malerne Lars Hertervig og Carl Fredrik Hill i Stockholm er en imponerende mønstring av deres billedkunst. Deres livsløp var beslektede, og begge fikk psykiske plager som influerte kunsten. I motiv og malemåte kommer det inn noe drømmeaktig og hektisk.

Les mer»