Kategori: Kultur

Tjøme: Lokal kjærlighet til stedet trumfer arkitektonisk katastrofeplan

Det hører med til sjeldenhetene at et lokalmiljø tar skjeen i egen hånd og fremskaffer et alternativ til en sentrumsplan som er en miljømessig katastrofe. Det har skjedd på Tjøme. Spørsmålet er om politikerne tør ta hensyn til befolkningens ønsker.

Bli abonnent eller logg inn – hvis du allerede er abonnent – for å lese denne artikkelen. Pluss-artikler blir frigitt 24 timer etter publisering. Arkiverte artikler er forbeholdt abonnenter.

Les mer»

Portugal: 50 år siden Nellik­revolusjonen

Idag for femti år siden ble det portugisiske militær­regimet styrtet. Røde nelliker ble plassert i soldatenes geværløp og de er blitt stående som et ikonisk symbol på portugisisk demokrati og revolusjonen som i motsetning til revolusjoner flest, skjedde nesten uten ild­givning – det har også gitt den dens navn: Nellik­revolusjonen.

Les mer»

Billed­skjønnhet i form­struktur og farge­partikler

Anne Kristine Thorsby og Rolf Nerli forvandler på hver sin måte naturinntrykk til stadier i koloristisk fylde og visuell poesi. De utnytter et billedrom som er større enn naturen selv. Naturen er ikke abstrahert bort, men vibrerer følsomt i billed­flaten. Begge kunstnerne er verdt et besøk i Galleri A i Oslo.

Les mer»

Vi er alle zombier nå

For snart 30 år siden ga The Cranberries ut låta «Zombie», skrevet og fremført av Dolores O’Riordan. Teksten er like aktuell i dag.

Les mer»

Torden og vekkelse

Da «In Through The Out Door» kom ut i 1979, visste man ikke at det skulle bli Zeppelins siste LP. Knebworth-konsertene hadde vært en publikums­triumf foran vel 200.000 mennesker, også under­tegnede. John Bonham hadde fortsatt et drøyt år igjen å leve.

Les mer»

Salmer på pøbb: Skål for Jesus!

Over hele landet er det utsolgt når det inviteres til «Salmer på pøbb». Konseptet har truffet en nerve i den norske folke­sjelen: – Folk lodder gjerne litt dypere når det stormer.

Les mer»

Elias Akselsen slipper løs tatersymfoni på romfolkets dag

Sangene som Elias Akselsens folk stemte i rundt leirbålet har fått følge av et helt symfoniorkester. Det er historisk.
Ifølge plateselskapet Heilo , som gir ut platen «I tatersymfoni», har denne musikken aldri før blitt arrangert for og innspilt med et klassisk orkester.

Les mer»

Miljøvennlig skjønnhet i klima­krisens tid

Morgen­bladets arkitektur­kommentator Gaute Broch­mann etter­lyser en arkitektur som er vakker fordi den er miljø­venn­lig. I praksis har den funksjons­fokuserte bygge­skikk­en fortrengt estetiske prinsipper. Hverken bære­kraft eller miljø­vennlig­het er estetiske kvalitet­er.

Les mer»

Öde Nerdrum åpner farens museum: – Det er selv­utleverende og personlig

Odd Nerdrums eget museum åpner i Stavern i anledning kunstnerens 80-årsdag. – Når vi mottar skoleklasser og barn og unge på museet, skal vårt første budskap være av ren menneskelig natur: Hvis du ønsker det og er modig nok, er det mulig å følge sin helt unike indre stemme på tross av det tiden dikterer, sier museumsdirektør Martin Romberg.

Les mer»

Kunstsamler uten kulturell kapital

Når kunstsamler Nicolai Tangen igjen bruser med sin kulturelle gavmildhet, tenk en kunst­donasjon på over 5000 verker, så ringer en varsel­klokke. Hvem skal onkel Skrue nå loppe for offentlige verdier? Og det uten kulturelle ambisjoner som salgbar ferniss.

Les mer»