Country-legenden Kris Kristofferson, som Willie Nelson beskrev som verdens beste låtskriver, sovnet stille inn i sitt hjem på Hawaii lørdag.

«Artistenes artist» vil bli husket som en inspirasjon som etterlot seg en stor arv etter sin død, 88 år gammel.

I løpet av karrieren skrev veteranen en rekke klassiske standards som ble coveret av artister som Janis Joplin og Johnny Cash, og han samarbeidet med filmregissører som Martin Scorsese.

Kristofferson ble født i 1936 som sønn av en generalmajor i flyvåpenet, og i løpet av sin egen militærtjeneste fløy han helikopter i den amerikanske hæren.

Han studerte også litteratur ved Oxford University som Rhodes-stipendiat etter å ha fullført sin bachelorgrad ved Pomona College i California.

Kristofferson la senere om karrieren til musikk og dro til Nashville for å bli profesjonell låtskriver. Han var en meget dyktig låtskriver, som skapte slagere for flere andre kjente artister.

Han skrev blant annet låta Me And Bobby McGee, som ble en mosterhit i versjonen til Janis Joplin.

En annen velkjent låt var For The Good Times, som toppet listene fremført av Ray Price.

Låta Help Me Make it Through the Night ble fremført av selveste Elvis Presley.


Kristofferson ble etter hvert skuespiller også. Han ble tildelt en Golden Globe for sitt arbeid mot Barbra Streisand i nyinnspillingen av det romantiske musikaldramaet «A Star is Born» fra 1976.

Som navnet tilsier hadde han nordiske aner, dessverre ikke norske, men han hadde besteforeldre på farssiden fra Sverige.

I 2004 ble Kristofferson innlemmet i Country Music Hall of Fame. Kyle Young, administrerende direktør for Country Music Hall of Fame, sa:

«Kris Kristofferson mente at kreativitet er gitt av Gud, og at de som ignorerer en slik gave, er dømt til å bli ulykkelige.

Han forkynte at et liv i sinnet gir stemme til sjelen, og hans arbeid ga stemme ikke bare til hans egen sjel, men også til vår. Han etterlater seg en rungende arv.»

Han ble også innlemmet i «Songwriters Hall of Fame».

Min favorittlåt av Kris er Sunday Mornin’ Comin’ Down. Denne låta ble en stor hit med Johnny Cash, som var både en god venn og en partner av Kristoffersen i supergruppa «Highway Men».

Det var nettopp «Highway Men» som skapte min kjærlighet til country. Jeg og keeperen på fotbattlaget til Strømmen, plaget vettet av lagkamerater og andre venner ved at vi kontinuerlig spilte den første utgivelsen på samtlige sosiale sammenkomster.

At vi to var de eneste som likte slik musikk i disco-tiden brød vi oss ingenting om.

Kris Kristofferson vil ikke bli glemt.

Kjøp Paul Grøtvedts bok! Kjøp eboken her.

Ytringsfriheten er under angrep. Abonner på frie og uavhengige Document.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.