NATO-sjef Jens Stoltenberg blir ny styreleder for sikkerhetskonferansen i München, og overtar rollen etter februar 2025-utgaven av eliteforsvarskonklaven, opplyser en kilde til POLITICO.

Christoph Heusgen, som overtok toppvervet først i 2022, går av som styreleder, mens den tidligere mangeårige styrelederen Wolfgang Ischinger vil fortsette som president for stiftelsesrådet i stiftelsen Münchener Sicherheitskonferenz, skriver Politico.

Stoltenberg har vært NATO-sjef siden 2014, i hele perioden hvor Ukraina har vært i konflikt med Russland. Hans motto de siste årene har vært at «våpen skaper fred». Sånne holdninger skaper støtte hos viktige folk, og det er ikke overraskende at Stoltenberg blir tildelt en ny, viktig rolle i det vestlige arbeidet for sikkerhet. Han vil bli erstattet av Nederlands tidligere statsminister Mark Rutte den 1. oktober, som er mest kjent for sin brutale opptreden mot nederlandske bønder.

– Angående mediedekningen av stillingen som leder, vennligst vær oppmerksom på at sikkerhetskonferansen i München aldri offentlig kommenterer avgjørelser om personal- og styreanliggender før vi har noe å kunngjøre. Vennligst følg med, skriver sikkerhetskonferansen på X.

Nato ikke ønsker å uttale seg.

– Vi kommenterer ikke rykter. Jens Stoltenberg er fullt fokusert på fullføre tiden sin som Natos generalsekretær, sier pressetalsmann Daniele Riggio til NTB.

Sikkerhetskonferansen i München startet som et uformelt diskusjonsforum for forsvarspolitikk, men har med årene fått en bredere sikkerhetspolitisk dagsorden. Den samler årlig en rekke statsledere, politikere, forskere og toppledere. Over 450 personer deltar årlig på konferansen, skriver NTB.

Kjøp billetter til Document-lesermøtet i Stavanger her!

Usensurerte nyheter. Abonner på frie og uavhengige Document.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.