Tysklands «lilla» regjering risikerer å falle på finansieringen av klimapolitikken. Forfatningsdomstolen avgjorde nylig at regjeringens planer om å bruke deler av et korona-gjenopprettingsfond til å finansiere sine klimaplaner, er grunnlovsstridig. Det betyr at det tyske statsbudsjettet må revideres.
Budsjettunderskudd på 60 milliarder euro
Koalisjonsregjeringen av liberale, sosialdemokrater og grønne må frigjøre milliarder på andre måter om de skal klare å fylle hullet i budsjettet. Det er en reell sjanse for at regjeringen ikke overlever denne saken.
Landet står overfor et budsjettunderskudd på 60 milliarder euro. Dette skaper spenninger mellom de liberale som i størst mulig grad ønsker å holde utgiftene i tømmene, og koalisjonspartnerne på venstresiden.
Opposisjonen sliper knivene
En avgjørelse skal foreligge nu torsdag og opposisjonen er allerede i ferd med å slipe knivene, sier Carsten Brzeski, sjeføkonom i forretningsbanken ING Tyskland:
– Opposisjonen venter på at regjeringen skal implodere. De har i to år forsøkt å bremse gjelden på den ene siden og investere massivt på den andre. Som et resultat står de nu uten aktiva efterat forfatningsdomstolen satte en stopper for dens forsøk på regnskapskreativitet.
– På samme måte som i andre land må det være balanse mellom hvor mange penger som kommer inn og går ut. Det er panisk kaos i regjeringen, sier Brzeski som mener at et kompromiss er så godt som umulig fordi de liberale ikke vil øke skattene mens de grønne ikke vil kutte i klimasubsidiene.
Tysk industri lider
Tyskland har vedtatt å erstatte atomkraften med vind- og solkraft. Det skal være mulig å restarte minst åtte atomreaktorer, noen av i løpet av ni måneder.
Fortsatt bruk av kjernekraft støttes av 67 prosent av tyskerne. Det ville i så tilfelle kunne bidra til å bremse eller stanse nedgangen i Tysklands industriproduksjon.
Dramatisk produksjonsfall for den kjemiske industrien i Tyskland