
Trine Folmoe, «Selvportrett», Utstilling: «Figurasjoner», 8. mars – 16. april, 2025, Oslo Rammeverksted & Galleri Grotten. Foto: Document
Det er vår i luften for figurativ billedkunst. I Galleri Grotten, nærmere bestemt Akersveien 19, har en gruppe på fem jenter i ulik alder og med forskjellig formuttrykk samlet seg til felles kunstmønstring. De er entusiastiske på vegne av sin profesjon, nemlig det å male figurative bilder som folk kan se, forstå og glede seg over. I så henseende er de ikke modernistiske, men tradisjonsbundne og forpliktet til malerisk skjønnhet.
I motiver og formuttrykk følger de fleste av dem den klassisk figurative billedtradisjonen. Det gjør for så vidt også Gøril Fuhr, skjønt i hennes utstilte malerier er formspråket mer influert av en naivistisk, orientalsk billedforståelse. Felles for dem alle er allikevel en faglig skolering og veiledning i den klassisk figurative billedtradisjonen, hvilket innebærer en streben etter malerisk kvalitet og motivisk mening. I et større perspektiv handler det om å formgi en kunst på skjønnhetens premisser under tidløshetens synsvinkel.

Kaja Norum, «Selvportrett», Utstilling: «Figurasjoner», 8. mars – 16. april, 2025, Oslo Rammeverksted & Galleri Grotten. Foto: Galleri Grotten
I denne jentegruppen er det ingen mangel på malerisk engasjement og klassisk forankret interesse. Her befinner Trine Folmoe seg i fremste rekke, både når det gjelder malerisk erfaring og teknisk ferdighet. Hun har da også vært kunstnerisk virksom lengre enn de andre i gruppen og er utdannet ved Kunstakademiet. En periode har hun også vært Nerdrum-elev. Mest kjent er Folmoe for sine mor og barn-motiver som hun skildrer med stor innlevelse og maleriske følsomhet. Her må jeg nevne hennes «Selvportrett» som i sin frontale positur og sitt blikksterke møte med fremtiden gir oss et malerisk streif av evigheten.

Gøril Fuhr, «Sjongløren», Utstilling: «Figurasjoner», 8. mars – 16. april, 2025, Oslo Rammeverksted & Galleri Grotten. Foto: Galleri Grotten
På utstillingen noterte jeg meg også Kaja Norums to portretter, som både malerisk og teknisk ga skildringen en følsom og fascinerende utstråling. Hennes sort/hvite tegning «Outcasts» (Mixed media på papir), peker også i retning av det mytologiske, hvor en naken mann og kvinne blir jaget ut i mørket. Det kan også være et Adam- og Eva-motiv som i dypeste mørke blir kastet ut av Edens hage. Kaja Norum har også vært Nerdrum-elev og har mottatt impulser som har styrket hennes interesse for historiske teknikker og klassiske forbilder. Eksempelvis Caravaggio og Rembrandt.
Men det som tiltalte meg mest på utstillingen var Gøril Fuhrs to pikeportretter, «Sjongløren» og «Kolibri». I begge er det to småjenter som står frontalt mot betrakter, som de selv betrakter. Det er særlig den diskrete fargebruken og den atmosfæriske stillheten i motivet som fascinerer. Selv om portrettene er noe hverdagslige, har de en visuell og malerisk utstråling som er magisk. Gøril Fuhr har vært elev av Thomas Knarvik og Odd Nerdrum.

Helene Knoop, «Hjelp», Utstilling: «Figurasjoner», 8. mars – 16. april, 2025, Oslo Rammeverksted & Galleri Grotten. Foto: Document
Helene Knoops maleri «Hjelp» er en stor barokk-komposisjon med flere figurer. Det er en dristig utfordring når så mange figurer skal samordnes og fortettes til et komplekst motiv, men hennes grundige studier og maleriske erfaring innen klassisk figurativ tradisjon har her gitt kunstnerisk uttelling. Det er tydelig at Helene Knoop har en visuell og sanselig forestillingsevne som kan forvandle et indre bilde til malerisk mening. Helene Knoop har også vært elev av Odd Nerdrum og ellers vært meget aktiv som billedkunstner.
Lene Ørnhoft er vel den i gruppen som mest konsekvent har anvendt den klassisk figurative malertradisjon til å skildre historiske motiver. Det dreier seg om kjente steder og bygninger, ofte bylandskap, som hun utfyller med folk i datidens klesdrakt. I denne historiske vinklingen er Ørnhoft usedvanlig profesjonell, både malerisk og tematisk. Det er som å bevege seg inn i en historisk virkelighet og kunstnerisk tradisjon som fortsatt har gyldighet i vår kollektive bevissthet.

Lene Ørnhoft, «Kvinnen i stuen», Utstilling: «Figurasjoner», 8. mars – 16. april, 2025, Oslo Rammeverksted & Galleri Grotten. Foto: Galleri Grotten
Det er vel også den som i dag påkaller vår oppmerksomhet om historisk kontinuitet i kunst og kultur. Når enkelte kunstnere jobber for å revitalisere fortidens klassiske og kunstneriske formidealer så handler det nettopp om å vise at tiden ikke står stille i en modernistisk tvangstenkning av permanente brudd. Den ideologien har utgått på dato, men vi trenger stadig påfyll fra kunstnere med estetisk fortidskunnskap og malerisk engasjement. En stor takk til jentegruppen i Galleri Grotten.
Galleri GROTTEN:
Gøril Fuhr, Helene Knoop, Kaja Norum, Lene Ørnhoft, Trine Folmoe – «Figurasjoner» Fellesutstilling
Varer til 16.04 -25
Ytringsfriheten er under angrep. Abonner på frie og uavhengige Document.
Kjøp Paul Grøtvedts bok! Kjøp e-boken her.