I Tyskland vil regjeringen legge opp til at industrien reduserer produksjonen når det er lite vind- og solkraft i strømnettet, og tilby redusert nettleie når det er mye «grønn strøm».
Det går frem av planer fra regjeringens side om å omstrukturere det tyske strømmarkedet, skriver Die Welts næringslivsredaktør Daniel Wetzel. Ifølge den tyske avisen må industrien bli en «fleksibel» strømforbruker for ikke å sette den fremtidige forsyningssikkerheten i fare.
Planene, som er på høring frem til 18. september, skaper bekymring hos tysk industri, og i et brev til Tysklands økonomiminister Robert Habeck og det tyske energitilsynet Bundesnetzagenturs toppsjef Klaus Müller advarer representanter for næringslivet om farene ved en uforutsigbar strømforsyning, som de mener sender et ødeleggende signal for industrien.
– Planene oppfattes som en erklæring om at det i et system med ustabil strømproduksjon med vind- og solkraft ikke alltid er nok strøm til å dekke etterspørselen, heter det i brevet.
Dette er faktisk en 180-graders snuoperasjon i forhold til det tidligere insentivsystemet. Siden 2005 har store bedrifter fått rabatt på nettleien hvis de bruker store mengder strøm kontinuerlig i minst 7000 timer per år.
For 20 år siden ble en slik kontinuerlig nedgang ansett som «nyttig for nettet» og stabiliserende for forsyningssystemet på grunn av den gode forutsigbarheten.
Siden den gang har bedrifter blitt belønnet med «grunnlastprivilegiet» for et jevnt strømforbruk gjennom hele året: De får en høy rabatt på 80 prosent i gjennomsnitt på nettleien som skal betales. Rundt 400 store industrikunder nyter for tiden godt av denne rabatten.
Men i fremtiden er det altså fleksibilitet og ikke forutsigbarhet som skal belønnes. Noe annet ville skape problemer for forsyningssikkerheten.
Dette er et paradigmeskifte: Tidligere ble kraftverkskapasiteten planlagt slik at den til enhver tid kunne dekke etterspørselen fra private og industrielle strømforbrukere. I dag må strømforbrukerne planlegge slik at de kan takle det varierende tilbudet fra vind- og solkraftprodusenter.
I henhold til regjeringens planer må industrien redusere grunnlasten med 13,6 gigawatt (GW) i tiden frem til 2031 for å trygge forsyningssikkerheten, opplyser Wetzel. Ett vanlig kullkraftverk leverer omlag én GW.
Spørsmålet er hvordan dette vil slå ut i praksis.
Men kan industrien i det hele tatt skru opp og ned produksjonen i denne skalaen avhengig av været? Et fryselager kan for eksempel midlertidig bruke billig, grønn strøm til å senke temperaturen med ytterligere ti grader.
Hvis grønn strøm blir knapp og dyr igjen, kan kjøleaggregatene slås av igjen en stund for å spare strøm og penger. En vinn-vinn-situasjon for strømforbrukere og nettselskaper.
Slike metoder vil imidlertid ikke fungere for alle. Mange bedrifter har prosesser som krever at de produserer kontinuerlig.
Det er det mange eksempler på i industrien. I tyske kjemiparker kan for eksempel forsyningskjedene bryte sammen – med vidtrekkende konsekvenser. Dette skyldes at bedriftene der produserer i et nettverk: Biproduktet fra én bedrift fungerer som råstoff for den neste.
Situasjonen er den samme i metallindustrien. «Hittil har fabrikkene våre jobbet 24/7, det vil si døgnet rundt hver dag, og det er det en god grunn til», sier Volker Backs, administrerende direktør for aluminiumkonsernet Speira i Grevenbroich: «Det er den eneste måten vi kan holde oss internasjonalt konkurransedyktige på med enhetskostnadene våre.»
Ifølge CDUs økonomiske råd vil det være et ødeleggende signal for Tyskland som industriland hvis produksjon døgnet rundt kun vil bli mulig til en ekstremt høy kostnad, skriver Die Welt.
Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.