Etter 15 år takker Matbaren for seg. Fra neste år skal Renaa heller fokusere på Michelin-restauranten Re-Naa og Sirkus Renaa.

Dette skriver Stavanger Aftenblad.

Om den første norske kokken som tildeles tre Michelin-stjerner er nok presset stort for Renaa og hans team. Som min favoritt Marco Pierre White, den første briten som fikk samme heder, så forstår Renaa at når man jakter på tre stjerner er man på offensiven. Deretter handler det kun om det defensive, for å beholde stjernene.

– Det har vært noen fantastiske år. Våre ambisjoner har vært høye, og vi er stolte over hvor langt vi har kommet, sier gründer og kokk Sven Erik Renaa i en pressemelding.

Matbaren var min favoritt i Stavanger, og med åpent kjøkken og vedfyrt grill var det en helt spesiell stemning der. Ikke noe jåleri, kun kos, og faktisk ganske rimelig, særlig de første årene. Man kunne få en glimrende lunsj for under hundrelappen, min favoritt var varmrøkt ørret til 95 kroner. Sist gang Aftenbladet anmeldte Matbaren fikk de seks av seks mulige på terningen. Dette er et resultat av knallhardt arbeid i mange år, hvor ekteparet Renaa har samarbeidet tett, og en haug av dyktige medarbeidere fortjener også ros.

Men som overalt ellers har også prisene her steget voldsomt de siste årene. Nedstengningene under pandemien rammet restauranter hardt, og så kommer inflasjonen og strømkrisen i tillegg.

Tålmodig­heten snart slutt for restaurantene i Stavanger, har fått nok av uforutsigbare tiltak

Selv i sivilt klarer ikke Sven Erik Renaa å holde seg unna kjøkkenet når rabarbraen ankommer. Foto: FB/ Matbaren

Matbaren var en bistro, og ofte inntok jeg maten rett og slett i bardisken og snakket med de ansatte. Stavanger blir en fattigere by nå, for tross alt: Å besøke en Michelin-restaurant er jo ikke noe vanlige folk kan gjøre så ofte, siden kostnaden er skyhøy.

Renaa årene med Matbaren for fantastiske.

– Våre ambisjoner har vært høye og vi er stolte over hvor langt vi har kommet. Vi utelukker ikke at Matbaren kan gjenoppstå en gang, men vi er kommet til et veiskille nå og må gjøre et valg. Selv om det er med tungt hjerte at vi har besluttet å legge ned driften av Matbaren. Fra nyttår blir det full fokus på RE-NAA og Sirkus Renaa.

Heldigvis vil Matbaren holde åpent fram til årsskiftet, så alle som elsker god mat i trivelige omgivelser rekker ennå å besøke bistroen før den stenger.

Kjøp «Hvordan myndighetene bløffet oss» av Robert Malone!

Er du lei av media som ikke forteller deg alt? Støtt frie og uavhengige Document.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.