Kristi kors i et nasjonalt monument til minne om landets første konge, Afonso Henriques i den portugisiske byen Guimarães i Nord-Portugal, er blitt vandalisert efter å ha fått stå i fred i 638 år.

– Ikke knyttet til en spesiell religion

Politiet som efterforsker ødeleggelsen av monumentet, var raskt ute og slo fast det ikke dreier seg om utlendinger:

– Årsaken er ennu ikke klarlagt, men ingenting tyder på at handlingen er knyttet til innvandrere. Vi har heller ingen informasjon om forbindelser med personer med en spesiell religion.

Angrep på portugisisk identitet

Det portugisiske kulturdepartement beskriver det som hærverk:

– Hærverket på monumentet i Guimarães er et alvorlig angrep på portugisisk identitet. Kulturdepartementet beklager denne episoden dypt og minner om at å minimere skaden ikke vil løse de viktige spørsmålene om vårt kollektive ansvar for kulturarven og den respekten den skal ha.

Fragmentene av det knuste korset som ble reist i 1386, er samlet sammen av lokale myndigheter som på Facebook skriver at byen er blitt fattigere – og at kulturdepartementet vil vurdere mulighetene for å restaurere det.

Her unnslipper man ikke historien

Det var i Guimarães Portugals første konge, Afonso Henriques, ble født. Her ble Portugal grunnlagt og i denne byen unnslipper man ikke historien. 

Det startet 24. juni 1128 da to ridderhærer tørnet sammen ved Guimarães’ borg i noe historikerne kaller «slaget ved São Mamede».

Muslimer fra syd og vikinger fra nord

Borgen var bygget rundt år 1100 av grev Henriques av Portugal for å beskytte området og det lokale klosteret mot muslimer fra syd og vikinger fra nord. 

Da den sto ferdig flyttet greven inn med sin kone, Theresa av Leon, og i 1109 fødte hun en sønn som fikk navnet Afonso Henriques. Han skulle bli Portugals første konge og hun skulle komme til å lyse forbandelser over ham.

Castillansk provins

På 1000-tallet var grevskapet Portugal en provins i det spanske kongeriket Castilla. 

Kong Alfons 7. av Castilia utnevnte Afonso Henriques til stattholder i Portugal. Han forbigikk Afonsos mor, Theresa av Leon, som hadde gjort krav på den ærefulle posisjonen.

Men kong Alfons 7 møtte uventede problemer da Afonso Henriques snart nektet å anerkjenne kongen av Castillas overherredømme. Kongen kommanderte Theresa av Leon til å nedkjempe sin egen sønn.

Nedkjempet spanjolene

Den 24. juni 1128 samlet den 19 år gamle grev Afonso Henriques sin hær foran Guimarães-borgen. På andre side av São Mamede kunne han se kongeriket Castillas røde flagg ved siden av sin mors banner. 

Afonso trakk sverdet som signal til angrep og med senkede lanser og hevede skjold red Afonsos hær mot kongens menn. 

… og tok sin mor til fange

Afonso vant slaget og tok de overlevende til fange. Blant dem var hans mor, Theresa av Leon. Uten betenkning sperret han henne inne i et kloster inntil hun døde i 1130 efter å ha lyst forbandelser over sin sønn.

Efter seieren over sin mor ble Afonso Henriques gjort til fyrste av Portugal. 

Nedkjempet muslimene

Afonso fortsatte efter å ha nedkjempet sin mor, å erobre landområder fra muslimene. I 1139 vant han en stor seier i slaget ved Ourique hvor fem mauriske konger døde for Afonsos sverd – hvilket er opprinnelsen til de fem skjoldene inne i skjoldet i Portugals nuværende flagg.

Efter seieren over muslimene ble Afonso hyllet som konge av Portugal – den første regenten i det uavhengige rike, hvilket først ble anerkjent i pavens Manifestis Probatum i 1179, et av de viktigste dokumentene i landets historie. Det bekrefter hans tittel som konge og viderefører tittelen til hans efterfølgere.

Erobreren

Afonso har av ulike grunner fått tilnavnet Erobreren. Han fikk elleve barn, syv med dronning Donna Mafalda de Savoy, og fire kongelige bastardos – uektinger.

Guimarães var Portugals hovedstad frem til Lisboa overtok i 1255. Det skjedde efterat muslimene – som lot og fremdeles lar seg krenke av korset, Koranen hevder at Jesus ikke ble korsfestet – var fordrevet fra området med vikingers hjelp.

Verdensarv

I 2012 ble Guimarães utnevnt som europeisk kulturhovedstad. Det er en av de peneste, mest interessante, men også en av de minst kjente byene i Portugal. Byens sentrum kom i 2001 på Unescos verdensarvliste.

2339 greske kirker skjendet 2015–2020

 

Kjøp Sokrates’ forsvarstale fra Document!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.