Traktorer og andre kjøretøy invaderte Berlins gater mandag, på den siste dagen med store bondeprotester i landet. Motstanden mot konsekvensene av det grønne skiftet eskalerer.
Ifølge landets politi har trafikken vært lammet i nærheten av Brandenburger Tor.
Bøndene krever at regjeringen skal skrinlegge subsidiekuttene. Det største konflikttemaet er avgiftene på diesel for landbruket.
Det dreier seg egentlig ikke om subsidier, men om avgifter. Europeiske land påfører sine borgere enorme kostnader, og krever ros hvis de gir tilbake noen smuler. Ett eksempel er hvordan Norges regjering skryter av den «rause» strømstøtten.
Strømmen som eksporteres ut av Norge utgjør 0,5 prosent av Europas strømforbruk, skrev Astrid Hauge Rambøl fra Manifest Analyse i Nettavisen for nesten et år siden. Matprisene har økt med over 20 prosent, og prisen på strøm har eksplodert. Inflasjonen holder seg på et høyt nivå, og rentenivået gjør nordmenn fattige.
Kanskje tyske bønder og institusjoner er redningen, siden nordmenn stort sett aksepterer det meste.
Regjeringen har allerede droppet noen av de planlagte kuttene, men landbruksorganisasjonen DBV mener alle endringene må skrotes. Hvis planene settes ut i livet, kommer tyske bønder til å ha de høyeste dieselprisene i EU.
– Bønder kommer til å dø ut, advarer en gårdbruker som nyhetsbyrået Reuters har snakket med. (NTB-Reuters)
Beveger det grønne hysteriet seg mot en avslutning? En tysk professor sier 2023 var et vendepunkt, og antyder at 2024 kan bli et viktig år i så måte.
Finansminister Christian Lindner talte for bøndene på en scene som ble satt opp foran Brandenburger Tor. Han ble møtt med buing og tuting som overdøvet budskapet hans. Først da DBV-presidenten ba om ro, kom han til orde.
Lindner insistere på at det ikke var mer penger på bok til subsidier.
– Jeg kan ikke love dere mer statstøtte fra statsbudsjettet, sa han, til stor misnøye fra forsamlingen.
Selvsagt anklages bønder som demonstrerer mot å havne i fattigdom for å være preget av høyreekstreme partier. Men hvis det kun er såkalte høyreekstreme partier som bryr seg om bøndene, arbeiderne og den opprinnelige befolkningen så er det kanskje så ikke rart at konservative politikere opplever fremgang i et Europa i utallige selvpåførte kriser.
Næringsminister og visestatsminister Robert Habeck frykter protestene blir utnyttet av ekstremistgrupper. I en videouttalelse sier han at nye ekstreme grupper oppstår og at det sirkulerer oppfordringer med «kupp-fantasier».
Tyske regjeringer er utallige ganger blitt utsatt for sterk kritikk av sine egne institusjoner, som f.eks. den tyske riksrevisjonen, som neppe kan anklages for å være høyreekstreme.
Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som ebok.