Christian Lindner. Stillbilde: Tagesschau / YouTube.

Tyskland må ta i bruk alle kull­kraftverk, fortsette med kjerne­kraft og utvinne mer olje og gass, også ved hjelp av fracking, mener Tysklands finans­minister Christian Lindner (FDP).

Det var under nyhetsprogrammet Tagesschau hos den tyske allmenn­kring­kasteren ARD lørdag at den tyske statsråden formanet til ikke lenger å være like kresne i energiveien.

ARD og Lindner snakket først om hva slags penge- og finans­politiske virkemidler Tyskland og EU har å sette inn i den pågående krisen, og om hvor vanskelig krisen vil bli, ikke minst i lys av at kjente selskaper begynner å gå konkurs.

Deretter gikk de over til det høyst beslektede temaet energi:

ARD: Så lenge etter­spørselen etter energi er mye høyere enn tilbudet, vil situasjonen forbli vanskelig. Må man ikke nå gjøre nye overveielser på tilbudssiden og se etter nye løsninger – stikkord fracking?

Christian Lindner: Vi kan ikke regne med at billige gassleveranser fra Russland vil bli tilgjengelig igjen. Så nå må vi sikre all kapasiteten vi kan. Jeg vil tilråde at vi ikke er for kresne. Det som er ansvarlig å gjøre, må gjøres: Alle kull­kraft­verkene som er i reserve, må umiddelbart kobles til nettet, kapasiteten til kjernekraften må sikres til 2024, og de innenlandske olje- og gass­reservene i Nordsjøen og på land må også utvinnes. I denne fasen, der alle lider under de høye prisene, kan vi ikke være kresne når det fremdeles finnes kapasitet.

På ARDs direkte spørsmål om hvorvidt Tyskland nå bør ty til fracking, svarte statsråden:

Det hvor det er ansvarlig. Ikke overalt, men der hvor det ikke finnes noen fare for drikkevannet eller geologisk risiko, bør det også være mulig.

Det er ikke første gang Lindner tar til orde for fracking i Tyskland, som egne gassreserver til tross også planlegger å importere gass fra USA som utvinnes ved hjelp av denne teknikken. Men tonen er litt mer inntrengende denne gangen.

Spørsmålet er om Lindner og Fridemokratene (FDP), som er junior­partneren til Sosial­demokratene (SPD) og De grønne i Tysklands koalisjons­regjering, vil få noe gjennomslag.

Da regjeringsplattformen ble offentlig­gjort etter valget til Forbundsdagen i fjor høst, var teksten helt klar på at klima­politikk var viktigst. SPD og De grønne har stått hardere på klima­politikk enn FDP, og det sitter åpenbart langt inne å svelge denne kolossale politiske kamelen.

Slik den økonomiske situasjonen i Tyskland utvikler seg, spørs det imidlertid hvor lenge de har noe særlig valg.

I Norge er det så langt ingen tegn til at regjeringen ser annerledes på «klimamålene».

 

Kjøp «Klima Antiklimaks» her!

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.