Samuel Coleridge-Taylor komponerte sin klarinettkvintett i fiss-moll som 20-åring i 1895. Da var han ferdig med studiene ved Royal College of Music i London, og hadde påbegynt en komponistkarriere som dessverre tok slutt allerede i 1912, da han døde av lungebetennelse. Vi hører Mistral kammerensemble i et opptak fra 2021.
Les mer»Johann Christian Fischer (1733-1800) ble født og utdannet i Tyskland, men var mest aktiv som oboist og komponist i London, ved hoffet rundt kong Georg III og dronning Charlotte. Hans obokonsert i Ess-dur spilles for oss av Michael Niesemann og Kölner Akademie under ledelse av Michael Alexander Willens.
Les mer»Før den tyske filmindustrien ble nazistisk, var en rekke tyske jødiske komponister blitt kjente for sin filmmusikk. Blant dem var Werner Richard Heymann, som ble født i 1896 i Königsberg. Han ble utdannet som pianist, fiolinist og komponist i Berlin, og skrev hovedsakelig kabarettmusikk før han ble musikkdirektør for filmselskapet UFA i 1926. I 1933 […]
Les mer»Gerald Finzi leverer årstidsadekvat, melankolsk og vidunderlig musikk i aften. Richard Hickox dirigerer Northern Sinfonia of England.
Les mer»Det foregår visst noen greier i USA for tiden. Interlude har ingen mening om valget, men benytter selvsagt anledningen til å presentere amerikansk musikk. Dette verket, inspirert av Mississippi-elven, komponerte Florence Price i 1934, på den tiden da hun begynte å få virkelig gode kritikker. Vi hører Women’s Philharmonic Orchestra – som Price samarbeidet med […]
Les mer»I dag er det 100 år siden Gabriel Fauré døde. Da han var 19 år gammel student, komponerte han Cantique de Jean Racine til en musikkonkurranse, som han vant. Dette er således et svært tidlig verk, og for meg det beste han har skapt. Vi hører Accentus-koret og Det franske nasjonalorkestret under ledelse av Laurence […]
Les mer»Franz Liszt komponerte de ti stykkene som utgjør syklusen Poetiske og religiøse harmonier (Harmonies poétiques et religieuses) til minne om de døde etter den ungarske oppstanden mot habsburgerne i 1848. Det syvende stykket, Bisettelsen (Les Funérailles) fremføres her av Hennes Majestet i et live-opptak fra 1967.
Les mer»I aften ser og hører vi et innslag fra Den nederlandske nasjonalballetten i Amsterdam. Rollen som prinsesse Florine danses av Riho Sakamoto og Blåfugl danses av Sho Yamada.
Les mer»En fin melodi kan gjerne gjentas, flere ganger! Derfor blir det en slags trippel-Interlude i kveld. Vår elskede Johannes Brahms brukte Gaudeamus igitur mot slutten av dette verket, som ble komponert som takk til universitetet i Breslau i anledning tildelingen av et æresdoktorat til den store komponisten. Vi hører det vidunderlige Concertgebouw-orkestret under ledelse av […]
Les mer»I dagens dobbel-Interlude hører vi Gaudeamus igitur fremført av studentkoret ved Det jagellonske universitetet i Krakow. Også dette er en pandemi-versjon, innspilt digitalt våren 2020.
Les mer»