I anledning den jødiske pesachfeiringen hører vi den antakelig best kjente sangen fra denne høytiden. Craig Taubman er mester for det jazzete arrangementet. Pesach sameach!
Les mer»Den tyske komponisten Bernhard Molique (1802-1869) hadde elsassisk far, derav det franske etternavnet. Han ble født i Nürnberg og utdannet seg til fiolinist gjennom tradisjonelle kanaler, men som komponist var han selvlært. Den nydelige obokonserten i g-moll ble skrevet i 1829, og vi hører tydelig inspirasjonen fra Beethoven. Heinz Holliger er solist med Frankfurt radiosymfoniorkester […]
Les mer»Josef Labor (1842-1924) komponerte kvintetten i e-moll i 1880, etter flere år som omreisende pianovirtuos pianist og etter at han hadde skiftet beite og blitt kirkeorganist. Vi hører Oliver Triendl (piano), Cecilia Zilliacus (fiolin), Hiyoli Togawa (bratsj), Valentin Radutiu (cello) og Zoran Marković (kontrabass).
Les mer»Når kveldene er så lyse og fine som nå, er det mer fristende å være ute enn å gå inn for å presentere vårmusikk. Derfor kommer Egon Wellesz’ op. 12 litt sent i kveld. Roger Epple dirigerer Deutsches Symphonie-Orchester Berlin.
Les mer»Heinrich Biber komponerte dette verket i 1673, men deler av det har nåtidens tonespråk. Det militaristiske motivet hevdes å være inspirert av 30-årskrigen, men påstanden har aldri blitt bekreftet. Voices of Music spiller for oss.
Les mer»Suzanne Brøgger er velkjent som noe opprørsk romanforfatter, og derfor kom det nok overraskende på mange da hun skrev en tekst som ble tatt inn i den danske Højskolesangbog. Melodien er komponert av Katrine Muff Enevoldsen. Vi hører DR Pigekoret dirigert av Phillip Faber.
Les mer»Blant gislene Hamas røvet fra sine hjem 7. oktober 2023 er den israelske pianisten Alon Ohel. For noen uker siden var Martha Argerich på besøk hos Israels filharmoniske orkester i Tel Aviv og tilegnet dette ekstranummeret Alon og de andre gislene vi venter på skal komme hjem. Alons bestemor var forøvrig tilstede i salen. (Mannen […]
Les mer»Mihály Mosonyi (1815-1870) forsøkte å utvikle og komponere innenfor en distinkt ungarsk stil, men i dette verket hører vi åpenbar inspirasjon fra både Beethoven og Schubert. Og fint er det! Robert Stankovsky dirigerer Slovakias kringkastingsorkester.
Les mer»Det er 50 år siden en av Englands store sønner, Arthur Bliss, døde. Han etterlot seg en stor produksjon i alle sjangre, blant annet musikk til flere filmer. Her er et arrangement av musikken til den britiske filmen Christopher Columbus fra 1949.
Les mer»Benedetto Marcellos sonate nr. 2 kan godt høres i sin helhet, men jeg velger dette utdraget, da det sitter en fugl utenfor stuevinduet mitt og synger omtrent på samme måten som fløytisten spiller. Det tysk-sveitsiske ensemblet Das Kolorit gir oss godlyd.
Les mer»