Leietakere på Romerike, i Follo og Østfold klarer i mindre grad enn før å betale husleien. Tallet på begjæringer om utkastelse har økt kraftig de siste tre årene.
Ifølge Namsfogden i Øst har det vært 66 prosent økning i tallet på utkastelsessaker fra 2021 til 2024. Mens tallet på saker var 896 i 2021, steg det til 1487 i 2024.
Det er Mitt Lørenskog som har fått Namsfogden i tale. Anledningen er en sak om May Iren Søvik, som jobbet som pleiemedarbeider i Lillestrøm kommune, da hun fikk en kronisk sykdom. Den viser hvor fort man kan havne på gaten hvis sykdom rammer og økonomien svikter.
Deler av lønnen teller ikke med
Sykepengene strakk ikke til. Søvik søkte derfor om hjelp fra NAV da hun ble 100 prosent sykemeldt. Summen hun mottok i sykepenger, ble lavere enn forventet. Siden hun har hatt deler av inntekten fra turnustillegg, helgevakter og lignende, får hun nå 12.000 kroner mindre i sykepenger enn hva hun fikk utbetalt da hun var i full jobb.
Det er fordi NAV ikke regner tillegg for helg, kveld og annet turnusarbeid med i beregningsgrunnlaget.
Saksbehandlingen dro ut, frem til NAV for to uker siden ga endelig avslag på å hjelpe til med å beholde leiligheten hun bodde i. Husleien var for høy. Dagen etter avslaget ble hun kastet på gaten.
– To stykker fra namsfogden, låsesmeden og utleiemegleren står der foran døren din. De tar bilder, tar nøklene og bytter låsen. Du klarer ikke å ta til deg alt som skjer. Det er først etterpå, når du får tid til å puste, at sjokket kommer, sier Søvik til avisen.
Dyr nødbolig
Midlertidig tak over hodet i to uker fikk Søvik fra NAV. Det var en skitten, kald og muggen nødbolig i Oslo som etaten måtte betale mer enn 23.000 kroner for i løpet av de to ukene hun bodde der, ifølge Søvik. Det er mer enn dobbelt så mye som husleien hennes på Lørenskog.
Søvik har nå funnet seg en rimeligere leilighet i Nittedal.
Loven åpner i liten grad for at sykemelding og økonomiske problemer kan brukes som grunnlag for å stanse eller utsette en utkastelse, det som på fagpråket heter «fravikelse».
Det trenger ikke å gå mer enn noen få uker fra en begjæring fra huseieren mottas av namsfogden til leietakeren kastes ut. Første skritt er å varsle leietakeren i brevs form.
– Cirka to uker senere går det ut et brev til leietaker og utleier om når fravikelsen skal gjennomføres. Leietaker kan betale utestående husleie helt fram til utkastelsesdagen, og på den måten fortsette leieforholdet, sier namsfogd Britt Hjeltnes i Øst politidistrikt.
Rundt 25 prosent av alle begjæringer fører til at leietakeren faktisk blir kastet ut.
– Falskt håp
May Iren Søvik mener NAV ga henne falske forhåpninger om at hun kunne få beholde leiligheten hvis hun sendte inn bekreftelser fra utleieren.
– I stedet valgte de å la være å hjelpe meg, og heller betale mye mer for en gammel, skitten og trekkfull bolig i Oslo, sier hun.
Satsen for økonomisk sosialhjelp som gjelder for enslige aleneboende i Oslo fra 1. januar i år, er 9088 kroner per måned, ifølge kommunens nettsted.
For at en begjæring om utkastelse fra huseieren skal kunne tas til følge, må visse krav være oppfylt, skriver Husleie.no
- Det må foreligge mislighold av betalingsplikten.
- Husleiekontrakten må være skriftlig.
- Husleiekontrakten må inneholde klausul om at leietaker aksepterer tvangsfravikelse dersom leien ikke blir betalt.
- Kontrakten må være signert av leietaker.
- Det må være sendt et varsel etter tvangsfullbyrdelsesloven.
Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»! Du kan også kjøpe den som e-bok.