Spiser du bare én skive bacon om dagen, kan det være nok til å øke risikoen for demens, ifølge forskere ved Harvard.

Forskerne har fulgt over 133 000 helsearbeidere i opptil 43 år. Resultatene fra den omfattende studien, som er publisert i tidsskriftet Neurology, er mildt sagt oppsiktsvekkende.

De fant nemlig at selv en liten mengde bearbeidet rødt kjøtt daglig kan øke risikoen for demens betydelig.

Funnene viser at personer som spiste bare en kvart porsjon eller mer av bearbeidet rødt kjøtt per dag, hadde 13 prosent høyere risiko for å utvikle demens sammenlignet med de som spiste minimale mengder.

For å sette det i perspektiv: En porsjon rødt kjøtt er omtrent 85 gram, på størrelse med en kortstokk. Bare en fjerdedel av dette igjen kan, ifølge forskerne være nok. Det betyr at selv en enkelt skive bacon daglig kan være nok til å øke risikoen, ifølge studien.

Slike frokoster må unngås hvis man ikke vil ha demens, ifølge forskere. Foto: Pexels.

Videre fant forskerne at de som spiste kjøtt regelmessig viste tegn på en hurtigere aldring av hjernen. For hver daglige porsjon så forskerne omtrent 1,6 år med ekstra kognitiv aldring.

Men bytter du ut den daglige porsjonen bacon eller pølser med nøtter og belgfrukter, kan det gi 19 prosent lavere risiko for demens, eller enda bedre, om du spiser fisk, så kan det gi 28 prosent redusert risiko, ifølge forskerne.

Demens er fellesbetegnelsen på flere hjernesykdommer, og den vanligste årsaken til demens er Alzheimers.

Kjøp «Veien fra ateismen til det totalitære» av Olavus Norvegicus. Du kan også kjøpe eboken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.