Mange mindre trossamfunn risikerer å miste statsstøtten etter at Stortinget tirsdag vedtok at de må ha minst 100 medlemmer for å være registrert.
Tirsdag vedtok Stortinget endringer i trossamfunnsloven som innebærer at et trossamfunn må ha minst 100 medlemmer for å være registrert. Vedtaket rammer om lag én av fire registrerte trossamfunn i Norge, melder Vårt Land.
I alt står 171 av dem i fare for å miste både statstilskudd og vigselsrett i 2024, dersom de ikke slutter seg til en større organisering. Av disse 171 er 139 kristne og 15 muslimske. Resten fordeler seg på sikhisme, buddhisme og hinduistiske trossamfunn.
Ett av trossamfunnene som foreløpig ikke oppfyller kravet om 100 medlemmer, er Den nordisk-katolske kirke. Kirkesamfunnet ble grunnlagt for 25 år siden av lutheranere som reagerte på utviklingen i de nordiske statskirkene. Den nordisk-katolske kirke betegner seg som «gammelkatolsk», noe som innebærer at de ikke har innført all nyere katolsk lære, og at de er uavhengige av den romersk-katolske kirken.
I 2024 var de registrert med 92 medlemmer. Biskop Ottar Myrseth sier til Vårt Land at de jobber med rekruttering, men at han er usikker på om de klarer å nå kravet før neste årsskifte, når den nye grensen trer i kraft.