Danmarks utenriksminister Lars Løkke Rasmussen sa søndag at Danmark befinner seg i en diplomatisk krise i forhold til Trump-administrasjonen. Men det gjør også Norge ved utenriksminister Espen Barth Eide. Han er nå uønsket i både Israel og USA. I USA er det ikke permanent, men han er altså uønsket ved innsettelsen av Trump. Noe lignende har neppe forekommet i norsk diplomatis historie, men får ikke oppmerksomhet av norske medier. De er på Barth Eides parti.

Barth Eides fravær skjules av Jens Soltenberg. Men det var Barth Eide som skulle vært der.

Norsk UD har spent ben for Trumps politiske linje flere ganger, og Israel er såpass høyt på Trumps agenda at han nok er klar over at Espen Barth Eide snarere er utenriksminister for Hamas enn for Norge.

Barth Eide har fått Norge til å skifte diplomatisk spor, fra en pro-vestlig, pro-israelsk linje til en anti-vestlig og anti-israelsk.

Erna Solberg er erfaren nok til å se de skjærene den norske diplomatiske skuta er i ferd med å havarere på. Hun sa at anerkjennelsen av Palestina betyr at Norge ikke lenger kan drive fredsdiplomati. Den ene parten vil ikke snakke med oss.

Det forhindret ikke at Barth Eide sist uke påspanderte en konferanse hvor 80 land diskuterte implementeringen av en tostatsløsning.

Problemet er bare at palestinerne ikke vil ha en tostatsløsning. De vil ha en palestinsk stat, og den skal erstatte Israel. Barth Eide er ikke ærlig om dette til norsk offentlighet, og Gahr Støre og regjeringen skjuler seg bak frasene om tostatsløsning. Den er en løgn. Norge blir en stedfortreder for islamistenes fremstøt for en islamsk-palestinsk stat. For det er hva Palestina i realiteten vil bli. Derfor gambler Norge med Israels eksistens, og det kan selvsagt ikke Israel gå med på. Derfor var de ikke til stede i Oslo og kommer aldri til å stille opp på de scenariene Barth Eide arrangerer. Norge risikerer å havne på samme side som islamistene som vil utslette Israel. Barth Eide tror han kan diktere løsningene. Det er et overmot som savner sidestykke. I Midtøsten er det mange som har brukket nakken ved overdreven tro på egne evner. Barth Eide ligger an til å bli en av dem.

Men hva med Norge? Og norske interesser?

 

Kjøp «Et konservativt manifest» av Jordan Peterson her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.