Har du hørt ordet norsketarianer før? Ikke det? Dordi Boksasp Lerum (22) fra Sogn fant opp ordet, fordi hun bare spiser norsk mat.
– Jeg vet at Norge importerer over halvparten av maten vi spiser, at det legges ned et gårdsbruk i snitt om dagen og at norske bønder ikke tjener bra. Da tenkte jeg: Hva kan jeg bidra med som enkeltmenneske for å snu trenden? sier Lerum til Nationen når de møter henne på Gardermoen under en toppkandidatsamling i Senterpartiet.
Dermed bestemte hun seg for kun å spise norsk mat i fjor, fant opp ordet norsketarianer, og fikk rundt 70.000 visninger på TikTok.
Det førte til at hun er nominert til Vixen Awards, som er en kåring av Norges beste influensere og sosiale medie-profiler i 17 ulike kategorier.
Lerum, som utdanner seg til lærer og skal overta gården i Sogn, forteller at alt ikke bare har vært rosenrødt.
Hun ble nemlig stemplet som rasist, og som lite solidarisk, fordi hun velger kun å spise norske matvarer.
– Skal jeg velge kjøtt fra Namibia, der 20 prosent av befolkningen er underernærte, eller norsk kjøtt lagd av dyktige norske bønder som er med på å opprettholde beredskapen i Norge? Da er valget enkelt, sier Lerum.
Hun mener at kvaliteten på maten er viktigere enn prisen.
– Jeg synes det er teit at nordmenn er så opptatt av at maten skal være så billig. Det er viktig å være opptatt av kvalitet og opprinnelsesland, sier Lerum.
Hun forstår at mange sliter med økonomien i disse tider, men sier at dét ikke er noen hindring for å velge norskproduserte varer.
– Jeg mener ikke å fremstå iskald. Men det finnes alternativer, som for eksempel havregryn, den norske varianten er ofte billigere enn den svenske. Jeg kjøper ofte kjøtt rett fra bonden, det er ofte billigere, og pengene går rett til bonden, avslutter hun.