Ved slutten av 2024 mottok 158.539 personer arbeidsavklaringspenger, noe som er 9500 flere enn for ett år siden.

Dette tilsvarer en vekst på 6,3 prosent.

– Vi har et høyt sykefravær i Norge. Det er det høyeste siden svineinfluensaen for seksten år siden. Et høyt sykefravær og flere langtidssykmeldte kan føre flere over på andre ytelser, sier arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte i en pressemelding.

Ved utgangen av desember i fjor mottok 4,5 prosent av befolkningen i alderen 18 til 66 år arbeidsavklaringspenger (AAP). Det er en økning på 0,3 prosentpoeng i løpet av de siste 12 månedene.

Aldri før har det vært flere som begynner å motta arbeidsavklaringspenger. I løpet av fjerde kvartal i 2024 var det rundt 18.700 personer som begynte å motta ytelsen. Det er det høyeste antallet i løpet av et kvartal siden ordningen ble innført i 2010, og en økning på 17 prosent fra tilsvarende periode i 2023.

Antallet som slutter å motta AAP har gradvis økt etter pandemien. Veksten er størst blant dem under 30 år, hvor antallet som sluttet lå rundt 13 prosent over fjoråret.

– Det vi vet, er at i underkant av halvparten av dem som slutter å motta AAP, går over til uføretrygd. Bare 20 til 25 prosent er registrert med arbeidsforhold uten å samtidig motta ytelser fra Nav. Derfor er det så viktig at vi prioriterer tidlig innsats for de som trenger oss mest. Det vet vi vil ha stor betydning for å sikre at flere kommer i jobb, sier Holte.

Kjøp «Veien fra ateismen til det totalitære» av Olavus Norvegicus. Du kan også kjøpe eboken her.

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.