NRKs reporter Yama Wolasmal er tildelt Sønstebyprisen 2025. Prisen ble delt med The Barents Observer. Prisen tildeles «person eller organisasjon som i handling har fremstått som en modig forsvarer av de grunnleggende verdier i vårt demokrati, herunder holdt forsvarsviljen levende og bidratt til at vårt forsvar trygger landets frihet og uavhengighet», skriver Sønstebyfondet, som forvalter arven etter en av Norges fremste patrioter. Presseveteran Harald Stanghelle og tidligere NHO-sjef Kristin Skogen Lund er i priskomiteen.

Sønstebyprisen bærer navnet til krigshelten Gunnar Sønsteby, og den har siden 2015 blitt utdelt i regi av Sønstebyfondet. De omtaler seg som en stiftelse som arbeider aktivt for å styrke og verne om vår frihet og våre demokratiske verdier. Fondet støtter arbeidet for å øke forsvarsviljen i befolkningen:

I Sønstebys ånd

«Sønstebyfondet arbeider videre med Gunnar Sønstebys visjon: gjennom opplysning å holde forsvarsviljen og kampen for et fortsatt demokratisk og fritt samfunn levende i alle generasjoner.
Fondet har blitt en aktør som synes i samfunnsdebatten. Prisen har gått til gode forbilder for de verdiene samfunnet vårt er avhengig av. Det er viktig å synliggjøre disse modige forkjemperne for våre felles verdier, og vise at det nytter å stå opp mot ødeleggende krefter fra alle hold.»

Om årets prisvinnere skriver fondet:

«Fra helt forskjellige konfliktområder har de dokumentert og rapportert på en måte som fremmer informasjonsfriheten. Slik er årets prisvinnere modige forsvarere av grunnleggende verdier i vårt demokrati, helt i Gunnar Sønstebys ånd», skriver Sønstebyfondet.

 

Krigsveteran Gunnar Sønsteby (84) og Joralf Gjerstad, også kjent som Snåsamannen. Sønsteby var til stede ved avduking av minnesmerket for fjellgårdene i Snåsas innsats for flyktninger under krigen, 22. juni 2003. «Minnesmerke tilegnet fjellgårdene i Snåsa, Holden, Gjefsjøen, Gaundalen og Gressåmoen, for alt det de utførte av god nasjonal holdning under Norges frihetskamp 1940–1945.» Foto: Bente Haarstad.

«Kjakan» Sønsteby er Norges mest dekorerte borger

Gunnar Sønsteby (1918–2012) var under krigen kjent som «Kjakan» og «Nr. 24». Han var leder av Oslogjengen, der han opererte sammen med blant andre Max Manus, og ledet og deltok i en rekke sabotasjeaksjoner i krigens løp. Han opererte med ulike dekknavn, og det var først ved slutten av krigen at Gestapo fikk kjennskap til hans egentlige navn. Han ble for sin innsats under krigen tildelt flere utmerkelser, og skal være den første og eneste mottager av Krigskorset med tre sverd. Han er tidenes høyest dekorerte norske borger, skriver Wikipedia.

En norsk patriot på sin hals, altså. Også som pensjonist brukte han store deler av sin tid på å reise rundt i landet for å opplyse om krigsårene, motstandsbevegelsens innsats, og å mane til fortsatt kamp for friheten og demokratiet. Som pensjonist var han også ansatt ved Norges Hjemmefrontmuseum.

Kom som flyktning

Yama Wolasmal er født i Kabul og kom til Norge som barn, som flyktning via Pakistan, der familien også bodde noen år. Han har fortalt både i intervjuer og i sin bok at faren aldri kom seg i jobb, og at det ble dårlig med norsk språk på foreldrene. Storfamilien levde i et par leiligheter de ble tildelt av kommunen. Wolasmal har fortalt, både i intervjuer og i selvbiografien han nylig har utgitt, at han aldri fullførte noen utdanning. Likevel ble han løftet inn i norsk presse. Først av Dagbladet, så av TV2, hvor de også spanderte språktrening på ham, så han kunne bli kvitt hva han selv omtaler som «kebab-norsk». Og deretter ble det en av de mest fremskutte stillingene i NRK, hvor han fikk i oppdrag å dekke Midtøsten, i særdeleshet krigen mellom islam og jøder, det vil si Israel/Palestina-konflikten.

Wolasmals dekning av Israel/Palestina-konflikten er noe omdiskutert. Noen har ytret at Yama Wolasmal kanskje ikke er helt habil på akkurat det området. Høyre-politiker Simen Sandelien er blant dem som uttaler seg krast om tildelingen av Sønstebyprisen til Wolasmal:

Kritisk til tildelingen

«Yama Wolasmal har fått Sønstebyprisen. Det er rimelig vanskelig å forstå, gitt den tendendensiøse dekningen han har drevet fra Midtøsten.
At norske journalister hyller hverandre, er ikke noe nytt, men at Sønstebys navn og hjemmefronten nok en gang blir forsøkt koblet til antisemittisme, er det kanskje bare Marte Michelet som har grunn til å begeistre seg for», skrev Sandelien på Facebook.

Sandelien er kommunestyrerepresentant for Asker Høyre og en temmelig aktiv mediekritiker og samfunnsdebattant. Noe som for få dager siden ble omtalt av Document, i saken Høyremannen som snakker sant, hvor Sandelien påpeker at asylsøkerne, det vil si de fremmedkulturelle, har bukta og begge endene i asylpolitikken:

– Visste dere at det norske asyl­systemet formelt sett regnes som tillits­basert? Det vil si at staten tar utgangs­punkt i at asyl­søkere snakker sant? Det vil si at bevis­byrden ligger på våre justis- og utlendings­myndig­het­er med tanke på å tilbake­vise påstander som er grunnlag for asyl, skrev Sandelien blant annet.

Tidligere FrP-topp reagerer

Også Ove Hovengen, tidligere nestleder for Drammen FrP, er blant dem som har reagert, og han spør om Gunnar Sønsteby roterer nå:

– Det skulle ikke forundre meg. Sønstebyprisen er i alle fall blitt noe helt annet enn hva jeg så for meg, og er ham ikke til ære.
Skrivefeilene på fondets hjemmeside er IKKE hva jeg først og fremst sikter til, men hvor stor avstand det er mellom det erklærte formålet og den faktiske utdelingen, skriver Hovengen på Facebook.

Den tidligere FrP-toppen ble i 2019 suspendert fra FrP etter å ha kommentert noe på Facebook-siden til SIAN (Stopp islamiseringen av Norge). Hovengen, som da var medlem av FrPs fylkesstyre, hadde blant annet omtalt moskeer som «de mest desintegrerende meningsfabrikkene som barn og unge utsettes for i Norge», ifølge NTB. FrP-leder Siv Jensen hadde da gjort det klart at slik aktivitet ikke er forenlig med å være aktiv i partiet, så flere ble ekskludert.

– Hvem er det som deler ut denne prisen? Trodde den skulle gå til noen som gjorde noe bra for Norge. Har de som utdeler prisen, overhodet lest reglene for utdelingen? spurte en på Hovengens tråd, sa da tar vi med listen over dem som sitter i komiteen:

Nominasjonskomiteen for Sønstebyprisen

Harald Stanghelle, leder. Redaktør og politisk journalist med lang fartstid i norsk presse, særlig Dagbladet og Aftenposten. Stanghelle er leder av Norsk Redaktørforening, og er en tydelig kommentator på den politiske arenaen. Stanghelle er FN-veteran fra Libanon.

Kristin Skogen Lund har en lang karriere som bedrifts- og styremedlem for en rekke større selskaper. Blant annet har Unilever, Coca-Cola, Scanpix, Schibsted og Telenor nytt godt av hennes ekspertise. Hun markerte seg også som administrerende direktør  i NHO. Ble styreleder for Flyktninghjelpen i 2024.

Knut Bragstad har store deler av sin yrkeskarriere tjenestegjort ved Det kongelige hoff, og var fram til 2021 H.M. Kongens privatsekretær. Han er utnevnt til St. Olavs Orden – Kommandør med stjerne.

Jette F. Christensen har vært stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet i 11 år, der hun representerte Hordaland. Blant annet var hun medlem av Utenriks- og forsvarskomiteen, Kontroll- og konstitusjonskomiteen og Europautvalget. I dag er hun Europa- og sikkerhetsanalytiker i Altinget. Et varmt engasjement for å løfte betydningen av demokrati resulterte i 2024 også i bokutgivelse: «Demokratiet, det er oss».

Johan Brun, generalmajor med sin livsgjerning fra Forsvaret; som pensjonist ledet han Forsvarssjefens Medaljeråd.

Kristin Lund, generalmajor (p) Lund har sin livsgjerning fra Forsvaret. Hun er kjent som en foregangskvinne for kvinner i Forsvaret, og har blant annet vært sjef for Forsvarets Veterantjeneste, Force Commander for FN-styrkene på Kypros, sjef for Heimevernet og sjef for UNTSO i Midtøsten. Lund er mottaker av St. Olavs Orden av Kommandørs grad, «for sin fremragende innsats for likestilling». Hun er også rikt dekorert for innsats rundt om i verden.

Petter Ringen Johannesen, sekretær. Statsstipendiat i historie, jobber med norsk forsvars- og krigshistorie. Han var i en årrekke Gunnar Sønstebys assistent og har blant annet vært sterkt engasjert i arbeidet med norske krigsveteraner. Han har skrevet og medvirket til flere bøker, og han skrev også manuset til den NRK-sendte tv-serien om Milorg/Hjemmestyrkene. I de senere år har han vært en hyppig benyttet foredragsholder, og han har engasjert seg i arbeidet med å videreføre opplysningsarbeidet Sønsteby var opptatt av til det siste.

Linkene er til Wikipedia. Omtalen er hovedsakelig fra Sønstebyfondets omtale av komiteen.

Sønstebyfondets styre har de siste årene vært ledet av pensjonert general Harald Sunde. Fondet varslet 13. januar at Asbjørn Lysgård igjen tiltrer som styreleder, noe han også har vært tidligere. Lysgård er offiser med obersts grad. Han har vært sjef for styrkeproduksjon i Heimevernet, adjutant for forsvarssjef Harald Sunde og offiser i Forsvarets Spesialkommando.

Også The Barents Observer fikk Sønstebyprisen

The Barents Observer, som delte årets Sønstebypris med Wolasmal, er en nettavis som publiserer nyheter fra Barents-regionen og Arktis, på engelsk, russisk og kinesisk. Den holder til i Kirkenes og eies av journalistene som skriver for den, skriver Wikipedia.

«Vårt dedikerte og erfarne team av norske og russiske reportere produserer nyheter og multimedieinnhold rettet mot et globalt publikum som er interessert i arktiske spørsmål. Vi følger de viktigste trendene og utviklingen innen temaer som klimaendringer, energi og industri, skipsfart, sivilsamfunn, grenser, politikk, økologi, sikkerhet og urfolksspørsmål», skriver de selv, oversatt fra engelsk.

Redaksjonen har seks ansatte: Atle Staalesen, founder and journalist Thomas Nilsen, editor Denis Zagore, journalist and multi-media content Georgii Chentemirov, journalist Elizaveta Vereykina, video-journalist Olesia Krivtsova, journalist.

Alt dette er sikkert vel og bra, men noen vil kanskje slite med å finne at denne aktiviteten skulle være i Gunnar Sønstebys ånd?

Yama Wolasmal har lagt ut takketalen han holdt ved overrekkelsen av Sønstebyprisen på Facebook. Prisutdelingen ble holdt på Akershus festning, hvor mange norske patrioter ble holdt fanget under krigen. Her ble 42 nordmenn henrettet av den tyske okkupasjonsmakten 9. og 10. februar og 17. mars 1945.

Kong Harald var til stede og gratulerte prisvinnerne. Wolasmal dediserte prisen til blant annet sine «dedikerte kolleger på Gazastripen», og til Allah.

 

 

Usensurerte nyheter. Abonner på frie og uavhengige Document.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.