20 ulike selskaper får til sammen 53 ulike letetillatelser for olje og gass i konsesjonsrunden TFO 2024. – Klimapolitisk skrekkfilm, sier MDG.

Denne konsesjonsrunden, som er en såkalt TFO-runde (tildeling i forhåndsdefinerte områder), omfatter mesteparten av de tilgjengelige områdene på sokkelen i Nordsjøen og Norskehavet. 33 av tillatelsene er for områder i Nordsjøen, 19 for Norskehavet og kun én for Barentshavet.

Til sammen 21 selskaper søkte på konsesjonene før søknadsfristen gikk ut 3. september. Det er delt ut litt færre tillatelser enn det ble i fjor, da det gikk ut 62 nye tillatelser.

Energiminister Terje Aasland (Ap) kom med kunngjøringen om TFO-tillatelsene under det lukkede Olje- og energipolitisk seminar som Norsk Petroleumsforening holder hvert år.

– Regjeringen tar ansvar

Kunngjøringen ble tatt vel imot av olje- og gassnæringen, men møtte kraftig kritikk fra andre.

– Dette viser at regjeringen tar ansvar for at Norge skal fortsette å være en langsiktig energileverandør til Europa, sier Hildegunn Blindheim, administrerende direktør i Offshore Norge, i en pressemelding.

Hun mener at allerede om få år vil energi funnet i disse blokkene kunne bidra til Europas energisikkerhet, samtidig som det sikrer arbeidsplasser i hele landet og store inntekter til fellesskapet.

– Skrekkfilm

– Klimapolitisk skrekkfilm for oss og barna våre, sier MDGs partileder Arild Hermstad.

Han kaller tildelingen av mange nye blokker «en ren faktafornektelse».

– Regjeringen har i virkeligheten ingen troverdig klimapolitikk, men velger heller å regissere en klimapolitisk skrekkfilm for oss og barna våre, sier Hermstad i en kommentar.

– Bryr seg ikke om skogbrannene

Han fortsetter med å si at regjeringen ikke bryr seg «en døyt» om skogbrannene som herjer i California, og at ekstremværet tiltar.

– Regjeringen løper Listhaugs ærend, når de gjennom disse tildelingene låser Norge fast til et feil spor i en verden som skal gjennom store endringer, sier Sofie Marhaug, stortingsrepresentant og nestleder i Rødt.

– Enda en gang ser vi regjeringen lukke øynene for global oppvarming, ekstremvær og naturødeleggelser, og fortsette med mer oljeleting. Dette begynner å bli pinlig, sier Lars Haltbrekken i SV.

– Klare krav til olje- og gassindustrien

Energiminister Terje Aasland har hørt hva kritikerne har sagt og svarer slik:

– Denne praksisen forsvarer vi ved at vi har et kontinuerlig fokus også på klimaarbeidet. Vi har stilt veldig klare krav til olje- og gassindustrien om å redusere utslippene sine fra produksjon, sier han til NTB.

– Vi bidrar med teknologi og løsninger også for å kutte utslipp fra bruken av fossil energi, blant annet ved å være ledende innen karbonfangst og -lagring, sier han videre.

Equinor får flest

Hver av utvinningstillatelsene deles mellom to eller flere selskaper. Equinor er med på 27 av dem, altså over halvparten, og er operatør og har hovedansvaret på sju av disse.

Aker BP har fått 19 tillatelser, Vår Energi 16 og DNO 13.

Blant tillatelsene Equinor er med på, er 20 i Nordsjøen, seks i Norskehavet og én i Barentshavet, opplyser selskapet.

– Det er fortsatt betydelige ressurser på norsk sokkel. Sammen med våre partnere må vi lete mer for å bidra til europeisk energisikkerhet og opprettholde vår posisjon som en pålitelig leverandør av olje og gass, sier Jez Averty, letesjef på norsk sokkel i Equinor.

Han mener at de årlige TFO-rundene er avgjørende for å sikre et høyt eksportnivå over tid.

– Vi skal fortsette med høye investeringer og har en ambisjon om å bore rundt 250 letebrønner innen 2035. Da trenger vi jevn tilgang på areal, sier Averty.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.

Les også