Meta fjerner faktasjekkerne fra Facebook og Instagram og lover å gjeninnføre ytringsfrihet på plattformen.

Administrerende direktør Mark Zuckerberg forteller i en video til pressen at selskapet har bestemt seg for å gå tilbake til røttene. De ser at plattformen mister relevans etter flere år med strenge moderatorer.

I flere år har en rekke konservative stemmer vært kritiske til Facebook og Instagram, som er eid av selskapet Meta, og deres sensur av politiske ytringer. De har bevisst prioritert vekk politisk innhold, og det har vært strenge tiltak gjort mot blant annet Document, som jevnlig får innleggene sine fjernet, selv når innleggene er rene nyhetssaker som er hentet fra NTB eller andre kilder.

Men skal man tro Mark Zuckerberg, er den tiden snart forbi.

– Vi skal tilbake til røttene våre og fokusere på å redusere feil, forenkle retningslinjene våre og gjenopprette ytringsfriheten på plattformene våre, sier Zuckerberg i en video lagt ut tirsdag morgen amerikansk tid.

I tillegg tar de lærdom fra X (tidl. Twitter), som har brukt «Community Notes» hvor brukere kan legge inn forslag til kontekst for en påstand, og stemme over forslaget.

– Mer spesifikt kommer vi til å kvitte oss med faktasjekkere og erstatte dem med Community Notes som ligner på X, med start i USA, sier han.

Meta høstet flengende kritikk fra venstresiden etter at Donald Trump ble valgt, og var i en langvarig konflikt med den tidligere presidenten. Det ble innført faktasjekkere utenfra som fikk betalt av Facebook. I Norge fikk eksempelvis Faktisk.no støtte fra Facebook for å «flagge» innhold.

Dette førte blant annet til at aviser som DN, Nettavisen og Document fikk redusert trafikk, fordi Faktisk.no hadde «flagget» dem.

En av Metas direktører, Joel Kaplan, forteller at det ble tydelig at det var for mye politisk slagside i faktasjekkene.

«Vi gikk til uavhengige, tredjeparts faktasjekkere», sa Kaplan til Fox News Digital i et intervju. «Det har blitt tydelig at det er for mye politisk slagside i det de velger å faktasjekke, fordi de i utgangspunktet får faktasjekke alt de ser på plattformen.»

Ifølge Kaplan er det mye bedre å bruke det samme systemet som X bruker, ved at brukere selv kan komme med forslag, og demokratisk stemme over forslagene til kontekst for ulike påstander, fremfor at det er et bestemt sett med «eksperter» som skal styre innholdet.

 


Abonner på Document.no for å få usensurerte nyheter døgnet rundt. 

Kjøp «Et konservativt manifest» av Jordan Peterson her!

Kjøp Giulio Meottis «De nye barbarene» fra Document Forlag her! Kjøp e-boken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.