– 2024 var preget av kvotekutt for torsk, betydelige produksjonsutfordringer for laks, geopolitiske svingninger og økonomisk uro i det globale markedet. Når verdien av sjømateksporten likevel løfter seg til et historisk høyt nivå, er det fantastisk sterkt, sier administrerende direktør Christian Chramer i Norges sjømatråd.
Eksportverdien endte på 175,4 milliarder kroner i 2024, noe som er tidenes høyeste. Det er en økning på 3,7 milliarder kroner, eller 2 prosent, sammenlignet med rekordåret 2023.
– Nok en gang har norsk sjømateksport satt nye rekorder, og jeg er imponert over alle som har bidratt, sier fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss (Ap) i en pressemelding.
De siste årene har en svak kronekurs bidratt til å øke eksportverdien på den norske sjømaten. Samtidig har volumet gått ned siden rekordåret 2021, da det ble eksportert 3,1 millioner tonn sjømat.
– Valutaeffekten, som har vært et viktig bidrag til veksten i de siste årene, avtok i fjor, men var likevel den viktigste årsaken til verdiveksten i norske kroner. Målt i euro, som er den viktigste eksportvalutaen vår, er verdien uendret sammenlignet med 2023, forklarer Chramer.
Når det gjelder pris, har utviklingen for de forskjellige artene vært ulik i 2024.
– Matvareinflasjonen falt i fjor, og både laks og ørret opplevde prisnedgang. Samtidig bidro kvotereduksjoner til prisvekst for viktige villfangede arter, sier Chramer.
Til tross for prisnedgang på laks ble det eksportert laks for 122,9 milliarder kroner, noe som er ny rekord.
Eksportvolumet for laks økte i fjor, men Norsk Sjømatråd understreker at det har vært et krevende år for mange lakseprodusenter.
Laks står fortsatt for den desidert største andelen av norsk sjømateksport – 70 prosent av totalverdien.
– Den spennende og sterke utviklingen for laks fortsatte i Asia, hvor den regnes som hverdagsluksus hos konsumenter i land som Thailand, Kina, Vietnam og Korea, sier direktøren i sjømatrådet.
De største markedene for norsk sjømateksport i 2024 var Polen (18,1 milliarder kroner), Danmark (13,8 milliarder kroner) og USA (13,3 milliarder kroner).
– Kina hadde størst verdivekst, med en økning i eksportverdi på 887 millioner kroner, eller 10 prosent, sammenlignet med året før, opplyser sjømatrådet.
Eksportverdien på sjømat til Kina var på 9,4 milliarder kroner i 2024.
Når det gjelder de villfangede artene, var fjoråret krevende for torsk og kongekrabbe, på grunn av kutt i kvotene. Til gjengjeld økte eksportverdien av makrell med 24 prosent og verdien av reker med 30 prosent, opplyser Sjømatrådet.
– Vi er inne i en periode med mindre tilgang på den viktige torsken, men lavere volum ble i fjor til en viss grad kompensert med økte priser, sier Chramer.
Det ble eksportert 40.370 tonn fersk torsk til en verdi av 2,6 milliarder kroner i fjor. Det er en nedgang på 10 prosent i verdi og 18 prosent i volum.
– Vi må helt tilbake til 2011 for å finne et lavere eksportvolum av fersk villtorsk, sier sjømatanalytiker Eivind Hestvik Brækkan i Sjømatrådet.
Fiskeriministeren understreker at det er viktig med en ansvarlig forvaltning av fisken.
– Selv om vi skal være fornøyde med et formidabelt eksportresultat, er det like fullt krevende tider for mange, sier Marianne Sivertsen Næss.
Les også eldre sak:
Norges Bank øker kronesalget til 250 millioner daglig i januar