Donald Trump har oppfordret Sir Keir Starmer til å «åpne opp» Nordsjøen og «kvitte seg med vindmøllene», etter at den nyvalgte presidenten gikk til angrep på den britiske regjeringens energipolitikk.

I et utbrudd publisert på sosiale medier sa Trump at Storbritannia gjør «en veldig stor feil» ved å trekke seg tilbake fra olje og gass, noe som er i strid med hans løfte om å «drill, baby, drill».

Kritikken kommer etter at en rekke operatører forlater  den britiske delen av Nordsjøen i protest mot Labour-regjeringens økte skatter. Dette inkluderer den amerikanske olje- og gassprodusenten Apache, som Trump refererte til i sitt innlegg på Truth Social tidlig på fredag, skriver The Telegraph.

Labours drøm om Net Zero skaper frykt hos olje- og gassoperatørene. Energiminister Ed Milliband har prioritert å oppnå ren kraft innen 2030. Dette er etter manges mening uoppnåelig, men allikevel vil klimapolitikken skape en rekke problemer for både næringslivet og husholdningene.

Uansett har Labours fokus på det de beskriver som fornybar energi, som havvind,  brakt Storbritannia på kollisjonskurs med Trump, som på sin side har lovet å satse knallhardt på olje og gass.

I sitt innlegg på Truth Social skrev Trump at «Storbritannia gjør en veldig stor feil. Åpne opp Nordsjøen. Bli kvitt vindmøllene!»

Kritikken hans vil øke granskningen av regjeringens grønne energipolitikk, som kritikerne har sagt driver Nordsjøen mot «game-over-territorium».

I statsbudsjettet som ble presentert i oktober lanserte finansminister Rachel Reeves en skatteskjerpelse som økte skattesatsen for olje- og gasselskaper til nesten 80 prosent, noe som presser fortjenesten deres ytterligere ned.

Milliband har samtidig blokkert for alle nye borelisenser i Nordsjøen for å oppnå sin drøm om utslippsfri energi i 2030.

Kritikere hevder at dette fokuset på netto nullutslipp risikerer å redusere den innenlandske olje- og gassproduksjonen og gjøre Storbritannia stadig mer avhengig av kostbar import. Dette inkluderer fagforeningen GMB, som støtter Labour.

Trump har beskrevet overgangen til grønn energi som en «svindel». Han har også antydet at vindturbiner, som han beskriver som vindmøller, driver hvalene til «vanvidd».

Reform UKs partileder Nigel Farage sier han er «100 prosent enig med Trump».

Satsningen på vindkraft finansieres dessuten delvis av en vindskatt som oljenæringen må betale. Denne skatten økte nå fra 35 prosent til 38 prosent, og Reeves har sagt at hun har planer om å øke den ytterligere.

Men når operatørene forsvinner, så blir resultatet langt lavere skatteinntekter. Da må britene finne milliardene et annet sted, i et land hvor både husholdninger og næringsliv nærmer seg bristepunktet.

Samtidig revurderer flere store selskaper sine investeringer i vindkraft. Danske Ørsted, som driver 12 vindparker i Storbritannia, kuttet nylig hundrevis av stillinger etter å ha bokført et underskudd på rundt 2,2 milliarder pund for 2023.

Det kostet dessuten britiske skattebetalere 1 milliard pund kun i desember at vindturbiner måtte skrus av og på av hensyn til et overbelastet strømnett.

Richard Tice, nestleder i Reform UK, sier:

– Besettelsen av netto nullutslipp og upålitelig vind- og solenergi øker vår sårbarhet overfor internasjonale markeder og priser.

– Reform vil reversere alt dette, og gjøre Storbritannia energiuavhengig igjen, ved å bruke vår egen energiskatt under føttene våre.

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som ebok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.