Regjeringen har de tre siste årene forsøkt å innføre en rekke tiltak for å gjøre distriktene mer attraktive, og hvis man ser på folketallsutviklingen, ser det ut til å ha en god effekt.
Sannheten er imidlertid en annen.
Det er flyktningpolitikken til regjeringen som gir folketallsvekst i distriktene.
Sp-leder og finansminister Trygve Slagsvold Vedum har skrytt uhemmet av regjeringens distriktspolitikk, hvor de blant annet har innført billigere ferge, billigere barnehageplasser, økt pendlerfradrag og sletting av studielån for å få folk til å flytte fra byene til bygda.
Men seniorforsker i Telemarksforskning Knut Vareide, som har forsket på flytting til og fra distriktene, sier at det ikke er tegn til at flere velger å bli boende på bygda.
– Nei. Flyttemønstrene er de samme som før. Det vil si at det er en nettoflyttestrøm fra distrikter til mer sentrale strøk. Det er ikke spesielt mange som flytter fra distriktene, men det er en lav andel som flytter til en distriktskommune når de skifter bosted fra én kommune til en annen, sier Vareide til Nationen.
Veksten i norske distriktskommuner de siste årene har kommet på grunn av flyktninger, ifølge forskeren, og da i all hovedsak ukrainere.
Nesten 90.000 ukrainere er blitt bosatt i Norge siden Ukraina-krigen startet, mange av dem i distriktene.
– Den befolkningsveksten som har kommet i distriktene i det siste, skyldes utelukkende de mange ukrainske flyktningene som har blitt bosatt i distriktene. Den underliggende sentraliseringen av bosettingen fortsetter i minst samme takt som før, sier forsker Vareide.
Det er ikke noe nytt at finansministeren forsøker å innrette tall slik at de passer inn i regjeringens agenda, men denne gangen var det så altfor synlig.
Direkte pinlig av Vedum, som nok en gang blir tatt med buksene helt nede på anklene.
Kjøp «Et konservativt manifest» av Jordan Peterson her!