Cecilia Sala under en radiosending. Foto: Chora Media via AP / NTB.

USAs utenriks­departement knytter Irans arrestasjon 19. desember av den italienske journalisten Cecilia Sala til Italias arrestasjon 16. desember av iraneren Mohammed Abedini for smugling av dronedeler.

Ifølge Washington hjelper Abedini terror­grupper og pro-iranske militser. USA ønsker ham derfor utlevert fra Italia, og amerikanerne tror at Iran vil bruke Sala som press­middel, skriver La Repubblica.

I begrunnelsen for utleverings­begjæringen heter det:

«Irans spredning av stadig mer avanserte og dødelige ubemannede luftfartøyer, eller droner, og landets fortsatte støtte til voldelige terrorist- og sted­fortreder­grupper er en stor trussel mot fred og stabilitet i regionen.»

Samtidig forsøker USA å få Iran til å løslate Sala, forsikrer USAs utenriks­departement:

«Dessverre fortsetter det iranske regimet å urettmessig fengsle borgere fra mange andre land, ofte for å bruke dem som politisk pressmiddel. Det finnes ingen begrunnelse for dette, og de bør løslates umiddelbart. Journalister gjør en livsviktig jobb med å informere offentligheten, ofte under farlige forhold, og de må beskyttes.»

Amerikanske og italienske utenriks­myndig­heter er i kontakt om saken, men i Washington holder man fast ved at de vil be om utlevering av iraneren, all den tid de vil bruke «alle tilgjengelige midler» for å bekjempe de væpnede gruppene, opplyser Roma-avisen.

Italias regjering kan dermed havne i et dilemma: Skal man utsette en italiensk borger for større risiko for å hjelpe USA med angivelig å forbedre sin evne til terror­bekjempelse i Midtøsten? Det kan bli vanskelig å forklare for opinionen, og opposisjonen trenger sårt noe skyts de kan bruke mot Giorgia Meloni.

Iran kan ha tenkt historisk med sikte på å splitte to vestmakter: Strid om utlevering skapte en diplomatisk krise mellom USA og Italia i 1985, da Italia nektet å utlevere en palestinsk terrorist til USA etter kapringen av det italienske cruiseskipet «Achille Lauro», der amerikaneren Leon Klinghoffer ble drept og kastet overbord mens skipet befant seg i Middelhavet på vei fra Egypt til Israel.

For noen år siden innrømmet Italia motstrebende å ha betalt gisseltagere både i Somalia og Syria tidligere for å få egne bortførte borgere hjem, hvilket reiser spørsmål om hvorvidt det kan være aktuelt i denne saken, der Sala kan bli å anse som et gissel.

 

Kjøp «Veien fra ateismen til det totalitære» av Olavus Norvegicus. Du kan også kjøpe eboken her.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.