Den siste tiden har det pågått flere større aksjoner mot personer som politiet mener stammer fra et organisert kriminelt miljø. Og det finnes en rød tråd: Sverige.
Det var i 2018 at politiet startet en etterforskning av et kriminelt miljø i Halden som skulle bli kjent som Solheim-saken, etter en dramatisk politiaksjon mot husene der noen av aktørene i saken bodde, skriver Halden Arbeiderblad.
I rettssaken mot nettverket i Halden ble det dokumentert smugling av store mengder sigaretter og alkohol, innbrudd, biltyverier, vold, hvitvasking, dokumentforfalskning, vold mot offentlige tjenestemenn, forsikringssvindel, brudd på våpenloven, heleri, som eksempler på noen av de mange forbrytelsene.
Politiet mener at hele 32 personer hadde en sentral rolle rundt det organiserte, kriminelle miljøet. Men nå trekkes flere av dem politiet anser som hovedmennene, fram i en større sammenheng.
Nemlig til det svenske Foxtrot-miljøet og «Den kurdiske reven», Rawa Majid.
Nettverket er involvert i flere blodige konflikter, blant annet med Dalen-nettverket og Bandidos.
Bombingen i Fredrikstad og skytingen i Moss skal være relatert til disse nettverkene.
I løpet av det siste året har flere personer blitt siktet og begjært utlevert fra Sverige etter skytingen ved Mossehallen. De sitter nå fengslet i Norge.
Alle de siktede er siktet for drapsforsøk og medvirkning til drapsforsøk.
Svensk politi mener også at i bombingen i Drøbak kan to av de siktede i saken knyttes til Foxtrot-nettverket.
Det er ventet at denne saken vil behandles i retten i løpet av våren 2025.
– Alle sakene etterforskes hver for seg. Vi kobler ikke etterforskningen av disse sakene sammen. Felles for alle disse sakene er at de kan knyttes til kriminelle i Sverige, sier seksjonsleder for etterforskning av organisert og annen alvorlig kriminalitet i Øst politidistrikt, Christian Berge, til avisen.
Både sakene i Fredrikstad, Moss og Drøbak knyttes til bakmenn som ikke sitter i Norge.
Advarslene om svenske tilstander i Norge, som ble latterliggjort av blant annet den sittende statsministeren, viser seg altså å være svært så reelle.