Hun jobbet i FN i New York. Var en hipster-veganer som trodde hun kunne redde verden med kjøttfri diett.
Nå er Cecilie Hultmann bærekraftsjef i Nortura og drømmer om Gucci-veske til jul, skriver Nationen.
– Det blir ribbe fra Gilde på julaften. Med medisterpølser og hjemmelagde små kjøttkaker. Det er så viktig å kjøpe norsk, og det jeg elsker med Nortura, er at det er en Reko-ring i stor skala. Det er ikke en rik matbaron på toppen, men 16.000 bønder. Det er veldig meningsfylt, sier Hultmann.
Men det var slett ingen selvfølge at Hultmann skulle ende opp som en slags misjonær for norsk kjøtt og norske bønder.
Før hun begynte i Nortura, midt under korona-pandemien, hadde hun jobbet mange år i FN-systemet.
Da hun jobbet i FN, var rådende verdensanskuelse blant hennes velutdannede kolleger og venner at det beste man kunne gjøre for miljøet, var å spise vegansk og økologisk.
Ja, Hultmann var såpass ekstrem at hun startet hvert år med «veganuary» og brukte uendelig mange timer på å skaffe til veie rådyr økologisk mat for å unngå å «bli pumpa full av sprøytemidler, veksthormoner og antibiotika».
Kjøtt var den store fienden.
Men etter å ha fått jobben i Nortura, og ikke minst etter å ha lest EAT-rapporten til Gunhild Stordalen, fant hun ut at ingenting av forskningen som lå til grunn, var basert på norske forhold.
– At 19 gram er optimal kjøttmengde hvis man ser på forskning fra andre land, betyr ikke at dette stemmer i Norge. Når Framtiden i våre hender sier at det kreves 15.000 liter vann for å produsere en kilo biff, er ikke dét et problem i vannrike Norge, selv om det er et problem i California eller Saudi-Arabia, sier Hultmann.
Det er ingen skam å snu, og Hultmann er i dag en stolt kjøttspiser helt uten kjøttskam, som fortsatt drømmer om Gucci-vesken.
– Som alenemor med fire kroner på konto før lønningsdag, er det ikke særlig realistisk at jeg noen gang skal kunne få en slik, men tenk at verdens dyreste vesker er laget av huden fra norske kyr som slaktes på Rudshøgda. Når verdens fremste designere skal ha ypperste kvalitet, da ser de til Norge. Det sier litt om kvaliteten på råvarene våre, avslutter Hultmann.