De siste årene har kjøttet blitt magrere, og det skyldes flere faktorer.
– Bransjen har i mange år jobbet målrettet med blant annet å redusere innholdet av mettet fett i kjøttprodukter gjennom Intensjonsavtalen for et sunnere kosthold, som er en avtale mellom helsemyndighetene og matbransjen, sier Karianne Spetaas Henriksen, fagsjef for ernæring i Animalia i en pressemelding som blir omtalt i Nationen.
Hun kan også bekrefte at økonomi spiller en rolle.
– I tillegg påvirkes produksjonen av økonomiske insentiver ved at ulike kvaliteter ved råvarene belønnes eller straffes. For eksempel bidrar kvalitetstilskudd og fett-trekk til å styre produksjonen i ønsket retning, står det i pressemeldingen.
Teknologisk utvikling har også bidratt til å redusere fettinnholdet i kjøtt.
– Da det ble innført felles klassifiseringssystem for storfe og småfe for hele den norske kjøttbransjen i 1996, ble det mulig å styre avlen på en mer systematisk måte. I norsk svineproduksjon har det vært et målrettet avlsarbeid knyttet til å produsere magrere svinekjøtt, forklarer Henriksen.
En annen viktig faktor for å redusere fettinnholdet i kjøtt er at man bevisst avler fram magrere dyr.
– Sentrale avlsmål i alle produksjoner er mer kjøtt og mindre fett, høyere tilvekst og lavere fôrforbruk. Dette er avlsmål som direkte eller indirekte trekker i retning av lavere fettinnhold i slaktene. Gode målemetoder for fettinnholdet i slakt, som spekkmåling av svin og klassifiseringssystem for storfe og småfe, legger til rette for effektiv avl for mindre fett og mer muskulatur, avslutter Spetaas Henriksen.
Usensurerte nyheter. Abonner på frie og uavhengige Document.