Morrow batterifabrikk får et statlig lån på 1,5 milliarder, slik de har søkt om. Milliardene strømmer til pengesluket.

Styret i Innovasjon Norge behandlet lånesaken i dag. Det skriver kommunikasjonsmedarbeider Kjetil Svorkmo Bergmann.

Fra låneordningen Grønn industrifinansiering får de til sammen 400 millioner kroner. De får i tillegg lån på vanlig kommersielle vilkår på til sammen 1,1 milliarder kroner, melder NRK.

Bellona jubler over avgjørelsen.

– Jeg er lettet og jeg er stolt. Dette er en stor dag. Det sier faglig leder i Bellona, Frederic Hauge.

Hauge var en av initiavtakerne til batterifabrikken i Arendal, og eier også noen aksjer i batteriselskapet.

– Vi er fornøyde med at vi sammen med selskapet har funnet løsninger som ivaretar en god fordeling av risiko mellom partene. Lånene skal betales tilbake med renter over tid, og gir bedriften det grunnlaget de trenger for å hente inn mer privat kapital.

Det sier administrerende direktør i Innovasjon Norge, Håkon Haugli.

Statsminister Støre åpnet landets største batterifabrikk i Arendal i sommer, med pomp og prakt. Kun tre måneder senere ba selskapet om et statlig lån på 1,5 milliarder kroner, som nå er innvilget.

Grunnleggerne av Morrow har hatt en drøm om å bli ledende innen fremtidens industrilandskap, og være i tet på det vi omtaler som «det grønne skiftet».

FrP er ikke like fornøyde med avgjørelsen.

– Flere økonomer og eksperter mener at milliardsubsidier til batterifabrikker som Morrow er høyrisiko med skattebetalernes penger. Likevel fortsetter regjeringen å gamble med folks penger. Det sier Frp-leder Sylvi Listhaug.

– Nå må sløsingen ta slutt. Regjeringen handler her mot bedre vitende, og må stå til ansvar dersom dette ender opp som nok et luftslott.

Frederic Hauge mener Listhaug kan skremme bort investorer.

– Ved å si dette skremmer hun vekk internasjonale investorer som er nysgjerrig på den norske batterisatsingen, og det er alvorlig.

– Skal vi ha denne type industri, så må vi må innse at vi er utsatt for konkurranse internasjonalt. Norge har en unik mulighet til å bygge ut denne industrien på eksisterende produksjonsteknologi.

Morrow planlegger flere fabrikker. To av tre batterifabrikker er planlagt i Arendal, med 2500 arbeidsplasser. Slike løfter har vi hørt før, blant annet av Freyr.

Enkelte vil nok spørre seg om de kanskje bør produsere noen batterier først, og med litt flaks også få solgt disse batteriene. Med et mirakel kan det til og med bli solgt batterier for mer enn det koster å produsere dem.

Morrow trenger dog ikke å bekymre seg over slike detaljer, siden våre skattepenger sprøytes inn i selskapet.

Flere bedrifter har planlagt batteriproduksjon i Norge, men har lagt bort planene. Det gjelder Hydro, Equinor og Panasonic. Freyr har rømt til USA for å få subsidier av Biden-regimets Inflation Reduction Act. Men om en måned tar Trump over, og vil nok legge ned IRA så fort det er teknisk mulig.

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.