Hverdagen er i ferd med å komme tilbake etter maktovertakelsen i Syria. Søndag åpnet de fleste skolene i landet igjen.

Dette skriver NTB-Reuters-AP. Hverdagen er altså tilbake i et land som nå er under en vag kontroll av rene islamister med bakgrunn fra al-Qaida og Den islamske staten.

– Jeg er optimistisk og veldig glad. Jeg pleide å gå på gaten og være redd for at jeg skulle bli innkalt til militærtjeneste, og jeg pleide å være redd når jeg kom til et militært kontrollpunkt, sier Salah al-Din Diab, som går på en videregående skole i Damaskus.

Skolen hans åpnet igjen søndag etter å ha vært stengt siden maktovertakelsen i forrige uke.

– Frykten er borte

Islamistgruppa Hayat Tahrir al-Sham (HTS) har stått i front for stormoffensiven i Syria som førte til at Assad-regimet kollapset etter 54 år.

Islamistgruppa, som tidligere var tilknyttet den ekstreme islamistorganisasjonen al-Qaida, har lovet at de vil være tolerante og beskytte minoritetsgrupper i det nye Syria.

Assad har flyktet til Russland med enorme mengder penger. Israel Defense Forces har ødelagt store deler av Syrias evne til å forsvare landet.

HTS har sagt til Israel at de ikke ønsker konflikt. Det er jo ikke så rart, siden de mangler både soldater og våpen.

Erdogan kan ende opp som den store vinneren av omveltningene i Syria, skriver The Times.

Den tyrkiske presidenten støttet de militante høyrekreftene – og nå er saftige gjenoppbyggingskontrakter, retur av flyktninger og en sjanse til å knuse sine kurdiske fiender hans potensielle premie.

Men en syrisk teaterlærer ser kun håp.

– Vi har aldri vært så rolige. Frykten er borte. Resten er opp til oss, sier Salem Hajjo, som er teaterlærer og deltok i demonstrasjonene mot Assad-regimet i 2011.

Noen restauranter og barer har også begynt å servere alkohol åpenlyst, mens andre gjør det litt mer diskret. Hvor lenge islamistene vil tillate dette, vil fremtiden vise.

Få politifolk

Det vil likevel ta tid før det nye styret vil klare å ha alt på plass i det nye Syria.

På en politistasjon som har stått i brann i Damaskus, har alle politi- og sikkerhetsfolk fra Assad-tiden forsvunnet. Lørdag inntok ti menn stasjonen; disse skal fungere som politi under den nye regjeringen til opprørerne.

Det er ikke nok politifolk til å holde kriminaliteten under kontroll. Eksperter regner med at opprørerne har totalt rundt 20.000 stridende. Med andre ord: Det holder med 20.000 soldater uten kvelende rules of engagements for å erobre et helt land.

– Vi bør alle være redde

Men ikke alle innbyggerne er trygge på de nye makthaverne.

Noen av opprørerne bærer bånd med islamistiske slagord på uniformene sine, og ikke alle tilhører HTS, noe som gjør at enkelte innbyggere føler seg utrygge.

– Vi bør alle være redde, sier Damaskus-innbygger Hani Zia.

Han frykter at opprørerne vil føle seg overlegne overfor andre syrere fordi de har vært i krig.

– Med all respekt for dem som ofret seg – vi har alle ofret oss, sier han.

Men Zia tar sikkert feil. For islamisme er hverdag, og islam er som kjent fred.

Noe av hverdagen kjenner vi igjen: FNs Syria-utsending Geir O. Pedersen krever humanitær bistand. Samtidig rømmer mange syrere fra landet, mens de som rømte på grunn av Assad, neppe reiser til hjemlandet.

Årets julegave – «Veien fra ateismen til det totalitære» av Olavus Norvegicus.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.