Philippe Ducom. Foto: exxonmobil.com

For ExxonMobil, som er verdens største energi­selskap, er det ikke attraktivt å investere i Europa, sier sjefen for ExxonMobil, Philippe Ducom.

Årsaken er fremfor alt EU-byråkratiet og dets svært omfattende krav til dokumentasjon og rapportering, sier Ducom i et intervju med Die Welt søndag.

Frem til 2027 skal ExxonMobil på verdensbasis investere rundt 20 milliarder dollar i «klimavennlig» teknologi som hydrogen, syntetisk drivstoff, karbonfangst og -lagring (CCS) og batteriråvarer for elektromobilitet.

Men til tross for at en femtedel av konsernets 62.000 ansatte befinner seg i Europa, vil praktisk talt ingenting bli investert i vår verdensdel, sier Ducom: – Jeg beklager at jeg må si dette så brutalt: Europa er ikke attraktivt for oss.

Hva er det egentlig som gjør Europa så lite attraktivt?

Sammenfattet i ett ord: byråkratiet. I EU har vi et komplekst regelverk som er i stadig endring. I tillegg kommer høye kostnader for etterlevelse og strenge krav til offentliggjøring. Dette avskrekker mange langsiktige investorer, inkludert oss. Disse manglene tar midler vekk fra forskning og utvikling, som det er et presserende behov for, og det setter EUs vekst og konkurranseevne i fare.

EU ønsker praktisk talt global kontroll, mener ExxonMobil-toppen:

Direktivet om aktsomhetsvurderinger av bedrifters bærekraft er et godt eksempel på kompleksiteten, kostnadene og den forvirrende overlappingen av regelverk som store selskaper i EU står overfor. Det vil ha innvirkning på morselskaper utenfor EU, i og med at EU-kommisjonen til og med vil kreve detaljert dokumentasjon og rapportering hvis vi produserer gass i Australia for det australske markedet. Dette er forutsatt i forsyningskjededirektivet. Dette er et eksempel på et bokstavelig talt globalt krav om kontroll og regulering som går ut over alle standarder.

Brussel stiller også nesten uhåndterlige betingelser og restriksjoner når det gjelder klimateknologi, enten det gjelder hydrogenproduksjon, syntetisk drivstoff eller lagring av karbondioksid (CCS).

Mario Draghi har anbefalt EU å redusere forpliktelsene til rapportering med minst 25 prosent, og den anbefalingen støtter Ducom.

Ducom hevder at det egentlig burde ha vært attraktivt å investere i Europa:

Det er påfallende at Tyskland ønsker å være klimanøytralt innen 2045, EU innen 2050, India innen 2060 og Kina innen 2070. Tar strategiavdelingen deres i Houston/Texas hensyn til disse regionalt ulike ambisjonene når de fordeler investeringsbudsjettet?

I en region som ønsker å oppnå klimanøytralitet på et spesielt tidlig stadium, burde forutsetningene for investeringer i grønn teknologi egentlig være de beste. Men dette er nettopp ikke tilfelle her. Investorene holder seg borte fra det svært ambisiøse Europa av alle steder. Dette er nok en indikasjon på den katastrofale effekten av byråkratiseringen i EU.

Fasiten som gjenstår, er at ExxonMobil trekker seg ut av den verdensdelen som satser hardest på «det grønne skiftet».

I likhet med flere andre store energiselskaper i verden har ExxonMobil kunngjort at de vil utvide olje- og gassproduksjonen. Man kan ikke slutte med det sånn med én gang, for da ville konsekvensene bli uoverskuelige, forklarer Ducom.

 

Årets julegave – «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus.

 

Usensurerte nyheter. Abonner på frie og uavhengige Document.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.