To bilder fra NRKs morgensending som sier mye: Først en hjelpearbeider fra Røde Kors som har bodd 13 år i Syria og følgelig har mange venner der. Han forteller at folk har blandede følelser. Noen jubler, andre er bekymret for fremtiden. Det samme sa en kvinne som ble intervjuet på BBC søndag kveld.
De vet hva islamismen betyr for kvinner, eller kunstnere og alle som lever av og for det frie ord.
Brent barn skyr ilden: Det er selvsagt mennesker med antenner for undertrykkelse som har fått med seg hva islamisme går ut på som reagerer slik.
Hjelpearbeideren forteller at flere hundre tusen har forlatt Syria. Det hører vi mindre om.
Neste innslag er et intervju med professor i Midtøsten-studier ved UiO, Bjørn Olav Utvik. Utvik er herostratisk berømt for å være en gammel (m-l)-er som berømmet Det muslimske brorskap for å være en Midtøsten-utgave av KrF og Sørlandets predikant Lars Skrefsrud.
Denne kurtiseringen av islamismen har pågått i lang tid, ikke bare i akademia, men også i UD.
Documents arkiv er her gull verd. Allerede i 2008 betalte UD for å hente islamister til seminarer som Utvik holdt. Det har vært en lang, vedvarende interesse.
7. oktober ble det holdt et seminar på Universitetet i Oslo, med representanter fra Midtøsten, blant dem medlemmer av Det muslimske brorskapet i Egypt. Primus motor var førsteamanuensis på Institutt for kulturstudier og orientalske språk ved Universitetet i Oslo, Bjørn Olav Utvik. Han leder prosjektet «Fault lines of Islamism». Målet er å komme i dialog med den ikke-voldelige del av islamismen. UD har en egen seksjon kalt «Fred og Forsoning», ledet av Johan Vibe, som støttet seminaret. VG Nett omtalte det 27/9: UD sponser islamister til Norge. UD ikke bare sponset, men ga seminaret sin politiske velsignelse. Det ble åpnet av politisk rådgiver i UD Gry Larsen.
Walid al-Kubaisi spurte:
Hvorfor reagerer norsk offentlighet så kraftig på en britisk Holocaust-fornekter, men bryr seg katten om at islamister inviteres til Norge på seminar på statens regning, islamister som er like mye revisjonister som Irving, og i tillegg drømmer om et nytt?
De UD betalte for, var nemlig kjente jødehatere. Med tanke på hva som fulgte 7. oktober 2023, er dette tankevekkende:
Muslimbrødrenes formann i hovedkvarteret i Egypt, Mahdi Akif, er en erkefornekter av Holocaust. Han støttet de antisemittiske uttalelsene Irans president Ahmadinijad kom med, der han benektet Holocaust. Ahmadinijad tviler på at utryddelse av europeiske jøder i Hitlers gasskamre har funnet sted.
Denne antisemittismen er ingen enestående hendelse, men en holdning som utgjør en del av det religiøse grunnlaget i Muslimbrødrenes litteratur. Like før Bjørn Olav Utvik møtte disse islamistene i Oslo, kringkastet tv-kanalen Alaqsa – som er styrt av Hamas, den palestinske grenen av Muslimbrødrene – en tale. Det var den internasjonalt kjente forkynneren Muhammaed Al-Arifi fra Saudi-Arabia som talte til en skare islamister i Gaza. I talen fortalte han om et framtidig internasjonalt holocaust mot jødene som er i samsvar med «profetiene» i islam.
UD har hatt god tid til å tenke seg om. Men de valgte Hamas da de anerkjente Palestina. UD har hele tiden vært klar over at de er Endlösung 2.0. Det er faktisk ganske alvorlig, og pressen som ikke omtaler det, er medskyldig.
Egypts president Fattah al-Sisi kommer til Oslo mandag, og dermed innkalte NRKs nyhetsredaksjon hans motstanderes forbundsfelle til å kommentere. Utvik er fortsatt Brorskapets sympatisør, slik han var det i 2008. Han synes nok det er enda mer relevant i dag, for han trekker umiddelbart parallellen til Assad og Syria.
Ifølge Utvik er Sisi den sittende statslederen som ligner mest på Assad: Ifølge ham holder han 50.000 politiske fanger. Ingen pressefrihet. Egypt er m.a.o. som et stort fengsel.
Utvik unngår de ubehagelige spørsmålene: Hvorfor kom Sisi til makten? Fordi egypterne ikke ville ha Brorskapet når de så deres klamme islamistiske hånd som la seg over alt. De tok til gatene og veltet regimet.
Etter at resten av verden for lengst har gravlagt islamismen, lever den i beste velgående i NRKs nyhetsredaksjon.
Hvorfor kommer Sisi til Norge? Det var nok for å utforske mulighetene for en palestinsk stat. Men Barth Eide burde benytte anledningen til å fortelle hva Norge synes om behandlingen av opposisjonen og ytringsfriheten i landet, sa Utvik.
– Men da vil det kanskje ikke bli like lett å fullføre oppdraget om tostatssonderinger; det vil vel være det samme som å be om at Sisi smeller igjen døra, sa Birger Kolsrud Jaasund.
– Ja, det ville kanskje dét, medgir Utvik. – Men noen må si ifra, falt han ned på. Det fikk ikke hjelpe om Sisi ble sur. Han hadde vært blant de verste til å blokkere Gaza.
Utvik har ingen forståelse av forskjellen på Assad og Sisi. Det er to forskjellige regimer med ulik historie, og Egypt er et langt mindre repressivt regime enn Syria.
Det vet alle som har peiling, men ikke en professor fra UiO som fortsatt liker islamismen.
Sisi er på mange måter Egypts redningsmann. Han reddet Egypt fra å lide samme skjebne som Algerie, som også ble herjet av borgerkrig da islamistpartiet FIS vant makten.
Det er en grunn til at Sisi blir tolerert og motstrebende verdsatt rundt om i verden: Midtøsten krever en fast hånd på rattet. Det har USA fått i Donald Trump, og Sisi var en av de første som besøkte ham i 2017.
Men det står dårlig til ellers i Vesten, som fortsatt tror de kan bli sittende på sin høye hest.