EU og Mercosur-landene i Latin-Amerika er blitt enige om en frihandelsavtale etter nesten 25 år med forhandlinger. EU-kommisjonens leder kaller det en historisk seier for Europa.

– Dette er virkelig en historisk milepæl. Det her er ikke bare en økonomisk mulighet men også en politisk nødvendighet, sier EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen på en pressekonferanse i Uruguay fredag.

Mercosur er et frihandelssamarbeid mellom Brasil, Argentina, Uruguay, Paraguay og Venezuela. Sistnevnte er imidlertid ikke del av avtalen, da de har vært suspendert fra Mercosur siden 2016. Heller ikke Mercosurs nyeste medlem Bolivia er inkludert.

EU-Mercosur-avtalen har som mål å skape en av de største frihandelssonene i verden, og vil dekke over 700 millioner mennesker og nesten en firedel av verdens samlede bruttonasjonalprodukt.

Redusere tollsatser

I likhet med frihandelsavtalen mellom USA, Mexico og Canada, skal avtalen redusere tollsatser og handelsbarrierer, noe som vil gjøre det lettere for bedrifter på begge sider å eksportere varer.

Avtalen må fortsatt bli godkjent av EUs 27 medlemsland og EU-parlamentet før den iverksettes.

Flere EU-land har uttrykt motstand mot avtalen, deriblant Frankrike, som senest torsdag sa at den foreslåtte avtalen var uakseptabel. Også Italia har sagt at de avviser avtalen, og Polen er sterkt imot.

Snakket til bøndene

Landene som er imot avtalen er blant annet bekymret for konsekvensene av økt matimport fra de latinamerikanske landene.

For å forsøke å dempe bekymringene, snakket von der Leyen direkte til Europas bønder på pressekonferansen fredag.

– Vi har hørt dere, og lytter og handler. EU og Mercosur er den største avtalen noensinne når det gjelder å beskytte EUs matvarer. Dette vil skape enorme forretningsmuligheter, sier von der Leyen.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.