De to sosiologene Jørn Ljunggren og Magne Flemmen mener det er viktig å snakke om klasseforskjeller.
I en ny lærebok som ble gitt ut i høst, har de samlet en rekke undersøkelser, både egne og andres, som dokumenterer hvor store forskjeller det er på folk i Norge.
Det er allerede godt kjent at den økonomiske ulikheten er blitt større.
I NRKs serie «Makta» blir dette tydelig, mener han.
– Her skildres den tiden da Arbeiderpartiet går fra å være ledet av folk med arbeiderbakgrunn til å bli ledet av akademikere fra Oslo vest. Det er sannsynlig at dette gjør at folk fra arbeiderklassen ikke lenger kjenner seg igjen i hvem de velger inn, sier Flemmen til forskning.no.
Selv om det er lenge siden de fleste arbeiderne stemte på et parti på venstresiden, er det fortsatt tydelige klasseforskjeller i politiske preferanser og partivalg i Norge i dag.
I boka viser de at arbeiderne er venstreorienterte i spørsmål som handler om omfordeling.
Samtidig er de mest innvandringskritiske og mindre positive til å prioritere miljøvern framfor økonomisk vekst.
På spørsmål om hva som er viktig for dem, svarer arbeiderklassen oftest eldreomsorg og samferdsel, skriver forskerne i boka «Klasse».
– Dette er tydelig også i vår forskning. Mange vi intervjuer, sier at «politikerne er ikke som oss» og at «de har andre interesser enn oss». Flere arbeidere trekker fram at politikerne er mer opptatt av seg selv enn av velgerne, sier Ljunggren.
Når vi har hatt en del skandaler, blant annet pendlerboligsaken, passer dette inn i denne fortellingen. Nemlig at politikerne meler sin egen kake, mener forskerne.
Lignende ulikheter finnes når det gjelder tillit, ifølge forskerne.
Det er store forskjeller mellom oss i hvor mye tillit vi har til politikerne, det politiske systemet og andre samfunnsinstitusjoner som politi, helsevesen og skolen.
Et annet område hvor forskjellene i Norge er tydelige, er helse. Når forskerne sammenlikner dem som tjener aller mest med dem som tjener aller minst, finner de overraskende store forskjeller.
De rikeste kvinnene lever i gjennomsnitt åtte år lenger enn de fattigste. For menn er forskjellene enda mye større. De rikeste mennene i Norge lever hele 14 år lenger enn de fattigste.
Årets julegave – «Veien fra ateismen til det totalitære» av Olavus Norvegicus.