Det eneste dagens regjering har gjort innen tobakkspolitikken, er å ta oss i feil retning. Moraliseringen har gjort røyking kult igjen.
Dette skriver FrP-politiker Lars B. Lævold i et gjesteinnlegg i kulturmagasinet Subjekt.
I mange år sank antall røykere, jevnt og trutt. Mange byttet over til snus og vaping – noe som også er helseskadelig, men betydelig bedre.
Men den stadige moraliseringen fra venstresiden har gjort røyking kult igjen, og nå ser vi en sterk økning blant unge menn som røyker.
Det er en tydelig bevegelse blant unge menn, som liker å være kontrære. De liker ikke å bli fortalt hva de skal mene eller gjøre. Dette er nok en god forklaring på at nesten halvparten av unge menn i Norge sier de ville ha stemt på Donald Trump.
Unge menn er rett og slett lei av moraliseringen fra mediene og politikere. Dette bør særlig FrP merke seg, for de har en gylden mulighet til å skape engasjement blant unge menn fram mot valget.
Dette gjelder også andre konservative partier, Som Truls Olufsen-Mehus fra Konservativt skrev nylig: Det har blitt kult å være konservativ igjen.
Dette minner meg om en diskusjon jag hadde med noen venner i studietiden. Vi diskuterte hva våre barn egentlig måtte finne på for å opprøre oss, som hadde vokst opp med punk, hardrock og konstant opposisjon til de voksne.
En foreslo at det ville bli mote å skjære av seg kroppsdeler. Han fikk jo rett, dessverre.
Selv spådde jeg at våre unger ville sjokkere oss ved å bli svært arbeidssomme, kanskje religiøse og i det minste konservative. Dette er heller ikke en total bom når man ser på dagens ungdom.
Unge menn misliker altså å bli fortalt at de ikke skal spise rødt kjøtt, røyke eller kjøre dieselbil. Derfor gjør de akkurat det som venstresidens moralisme krever at de skal avstå fra.
Det er nå trendy å spise rødt kjøtt – og flere røyker enn før.
Kreftforbunder skjønner ikke tegninga, og vil innføre generasjonsforbud for tobakk.
Det vil si å gjøre ulovlig for alle som er født etter et visst år. Det vil bare gjøre det enda kulere og slå ut i feil retning.
Det er fullt mulig å redusere antall røykere, og det burde selvsagt være et mål, siden røyking absolutt er en helsemessig trussel.
Istedenfor å moralisere over folk som tar egne selvstendige valg over eget liv, må politikerne heller komme med løsninger som motiverer folk til å ta sunnere valg.
Da FrP satt i regjering reduserte de avgiftene på snus, noe som førte til at mange byttet fra sigaretter til snus. Det beste er selvsagt ingen av delene, men snus er langt mindre skadelig enn røyk.
Det eneste dagens regjering har gjort innen tobakkspolitikken, er å ta oss i feil retning. De nekter for eksempel å tillate e-sigaretter med nikotin eller tobakksfri snus, som ville ledet til at flere kunne byttet over til et produkt som er langt mindre helseskadelig enn røyk.
Moralisering virker ikke, i alle fall ikke på unge menn. Det er kanskje på tide at politikere forstår dette? Men å håpe at politikere skal forstå noe som helst er trolig alt for optimistisk.
Som foreldre har vi dog muligheten til å påvirke våre barn. Ikke med moralisering, men med tillit, respekt og sunn fornuft.
Årets julegave – «De nye barbarene» av Giulio Meotti.
Ytringsfriheten er under angrep. Abonner på frie og uavhengige Document.