På tross av alle reaksjonene går TINE hardt til verks og forsvarer bruken av kunstige metanhemmere som Bovaer i melkeproduksjon.
Document har skrevet flere artikler om bruken av kunstige metanhemmere på melkekyr. Flere av sakene har engasjert mange i sosiale medier, og flere har tatt kontakt med TINE, Q-meieriene og andre for å avklare hva de vil gjøre.
TINE er de eneste som foreløpig har svart Document utførlig på våre spørsmål. Og de står fast ved bruken av kunstige metanhemmere: Bovaer skal brukes.
Bovaer til alle melkekyr
Ifølge TINE er det 10 gårder som bruker fôrtilskuddet, men ettersom klimaplanen for landbruket legger opp til en betydelig reduksjon i metanutslipp fra kyr – altså at rapen deres inneholder mindre metan –, forteller TINE at målet er at «all konvensjonell» melk skal være produsert på fôr som er innblandet tilskuddet de neste årene.
– Per i dag er det 10 gårder som bruker det omtalte fôrtilskuddet, men målet er at all konvensjonell melk skal være produsert på fôr som er innblandet tilskuddet de neste årene. Unntaket er økologisk melk, som også TINE tilbyr. Uansett er det ingen som drikker melk «med metanhemmere», av den enkle grunn at fôrtilskuddet ikke går over i melka. Vi vil ellers oppfordre folk å oppsøke offisielle kilder fremfor å lytte til jungeltelegrafen i sosiale medier, skriver kommunikasjonsrådgiver Peder Buskenes i TINE.
TINE viser til EFSA Safety evaluation, som har gjort en grundig vurdering før de godkjente bruken av den kunstige metanhemmeren Bovaer inn i fôrtilskuddet til kyrne. Den bygger blant annet på FEEDAP-studien, som viser klart og tydelig at det finnes små mengder Bovaer igjen i melken, men at dette er innenfor «akseptable mengder».
– Vi har full tillit til vurderingene fra disse mattrygghetsorganene og har ingen grunn til, eller planer om, å utfordre deres konklusjoner. Godkjenningen gjelder spesifikke, trygge doseringer, og vi følger disse strengt, sier Buskenes til Document.
Fant spor av Bovaer i melken
Studien har heller ingen menneskelig kontrollgruppe.
Det hele startet med lanseringen av Fremtidsmelk, som var en del av det myndighetsstøttede prosjektet MetanHUB. Dette prosjektet handler om å redusere klimautslipp fra landbruket. Dette henger sammen med avtalen mellom landbruket og myndighetene om at det skal kuttes 5 millioner tonn CO2 frem mot 2030.
Et av argumentene til MetanHUB er at det er så små mengder det er snakk om. Dette er et argument mange som er skeptiske til at klimaendringer er forårsaket av klimautslipp ofte har brukt, nemlig at CO2 står for en veldig lite andel av atmosfæren.
Bovaer, som er produktet som tilsettes, inneholder 3-NOP. Dette stoffet finnes det studier som viser at kan ha effekt på sædkvalitet, eggstokker og testikler hos rotter.
Document spurte TINE om det ikke er naturlig at produktene merkes, slik at forbrukerne er klar over det, slik som med fremtidsmelk.
– Vi bruker ørsmå mengder av et fôrtilskudd, faktisk ikke mer enn én teskje per fôrrasjon, som er på mellom 40 og 50 kg. Dette inneholder naturlige ingredienser som er godkjent av både Mattilsynet og EUs mattrygghetsorgan. Det betyr at tilskuddet ikke har noen negative implikasjoner for verken menneske- eller dyrehelse. Man vil heller ikke finne rester av det i verken melk eller kjøtt. Da er det heller ikke naturlig å merke produktene, sier Buskenes i TINE.
Melkegiganten sier de forstår at folk kan reagere på noe nytt, men at «den store majoriteten av forbrukere forholder seg rolig til den forskningen og utviklingen som vi nå er en del av.»
– For TINE er det spennende å være med på en forskning som legger grunnlaget for et paradigmeskifte i debatten rundt hvordan vi kan utvikle en enda mer bærekraftig melke- og kjøttproduksjon. Foreløpige tall viser at vi reduserer metanutslippene med 18–20 prosent. Dette vil åpenbart styrke legitimiteten til norsk melke- og kjøttproduksjon – og være med på å sikre næringsgrunnlaget til bonden, sier han.
TINE er også tydelig på at de mener det er feil å lytte til andre enn de offisielle kildene, og oppfordrer folk til å oppsøke offisielle Metanhub.no selv.
– Vi vil ellers oppfordre folk å oppsøke offisielle kilder, fremfor å lytte til jungeltelegrafen i sosiale medier, sier Buskenes til Document.no
Les mer om Bovaer og kunstige metanhemmere:
Tines klimamelk dumpes rett i vanlig melk: Kobles til redusert sædkvalitet
Rørosmeieriet: –⁠ Ingen kunstige metanhemmere i vår melk
Abonner på Document for den usensurerte sannheten mediene ikke vil fortelle deg.
Kjøp «Veien fra ateismen til det totalitære» av Olavus Norvegicus.