Green Mountain vil bygge datasenter på ubebygd tomt ved det nedlagte stålverket på Jørpeland. Dette kan skape et politisk opprør i Strand kommune.
Jørpeland ligger ved Lysefjorden, i nærheten av Prekestolen.
Rundt 20 motstandere av det planlagte datasenteret på Jørpeland har nå meldt seg inn i Fremskrittspartiet. Hvis de får gjennomslag på partiets årsmøte, kan dette velte hele prosjektet.
– Vi skal være med på gruppemøtene, og vi skal levere inn til årsmøtet i januar. Der skal våre stemmer bli hørt, sier Janken Nylund til Stavanger Aftenbladet.
Hun er pensjonist og har meldt seg inn i FrP på grunn av sitt engasjement om det planlagte datasenteret.
– Det handler om ikke å ødelegge byen vår.
FrPs gruppeleder i kommunestyret, Petter Korneliussen, bekrefter at partiet har fått flere nye medlemmer.
– Vårt standpunkt er at vi har etterlyst utredninger. Vi venter nå på disse og tar en avgjørelse når saken kommer opp igjen, sier Korneliussen.
Årsmøtet kan binde kommunestyregruppen i denne saken. Dersom FrP snur, kan det være nok til å stanse prosjektet i kommunestyret.
Motstanden mot datasenteret har vært betydelig. En Facebook-gruppe har samlet nærmere 2500 medlemmer, og kommunestyremøtene har vært så fulle av tilhørere at ikke alle har fått plass.
FrP-politiker Petter Korneliussen har gjort sterkt inntrykk med sine tydelige svar i Facebook-gruppen, mener Nylund.
– Han er den eneste av politikerne som har brukt tid på å korrigere oss hvis vi har tatt feil, og informere oss hvis det er noe vi har lurt på. All honnør til ham.
Green Mountain og en potensiell kunde planlegger en investering på 5 milliarder kroner i et nytt datasenter på en ubebygd tomt ved det gamle stålverket, som de har kjøpt av forretningsmannen Magnar Ur og onkelen Terje Ur.
Datasentergiganten har også skapt debatt i Time kommune, hvor de har planer om å bygge et datasenter midt i Norges matjord.
Green Mountain hadde også planlagt et datasenter i Innlandet, som kunne begrense strømtilgangen for våpenprodusenten Nammo i Raufoss, som ligger i samme strømområde. Dette skapte sterke reaksjoner, ettersom Nammo produserte på høygir på grunn av krigen i Ukraina.
Etter hvert måtte Green Mountain gi opp dette prosjektet, ettersom NVE mente selskapet hadde brutt energiloven.
Kjøp «Veien fra ateismen til det totalitære» av Olavus Norvegicus.