Utsikt til det britiske parlamentet i London den 17. januar 2023. Foto: Kin Cheung / AP / NTB.

Underhuset i det britiske parlamentet har fredag med 330 mot 275 stemmer vedtatt et lovforslag om legalisering av aktiv dødshjelp i England og Wales.

Loven trer ikke i kraft straks, men først etter en lang prosess, melder BBC.

Etter at lovforslaget har passert første fase i Underhuset, vil det bli etterfulgt av måneder med parlamentarisk behandling og godkjenning før det trer i kraft som lov.

I mellomtiden reagerer aksjonister fra begge sider som hadde samlet seg i Westminster på avstemningen med tårer av glede og skuffelse.

Utfallet av avstemningen var ikke gitt på forhånd, og hverken Labour eller de konservative var enstemmige i saken.

Det er fascinerende å se hvordan stemmene fordeler seg.

Blant Labour-parlamentarikerne var det omtrent 60-40 prosent i favør av assistert død. Selv om det ikke er noen stor overraskelse, er det verdt å merke seg at Keir Starmer var blant dem som støttet forslaget.

Åtte ministre rundt Starmers kabinettbord gikk imidlertid den andre veien, inkludert hans stedfortreder, Angela Rayner, og utenriksminister David Lammy. Som det ble mye omtalt, sluttet helsesekretær Wes Streeting og justisminister Shabana Mahmood seg til dem.

I de konservative var Rishi Sunak og Oliver Dowden, den tidligere statsministeren og visestatsministeren, i mindretall for assistert død. Kemi Badenoch, den nye konservative lederen, stemte mot loven, men hennes skyggekansler, Mel Stride, gikk den andre veien.

 

Kjøp «Veien fra ateismen til det totalitære» av Olavus Norvegicus.

 

Usensurerte nyheter. Abonner på frie og uavhengige Document.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.