Riksrevisjonen mener det er «for enkelt å få lederbonus», og at regjeringens nye, strengere føringer ikke er fulgt opp tilstrekkelig. SV og Rødt krever opprydning.

For første gang siden Støre-regjeringen innførte nye retningslinjer for lederlønn i statlige selskaper, har Riksrevisjonen i sin årlige kontroll tatt for seg ledernes bonusordninger i disse selskapene, skriver Dagens Næringsliv.

I rapporten, som ble lagt ut klokken 13, får regjeringen refs. Ifølge Riksrevisjonen er det «for enkelt å få lederbonus». Siden nivået på slike bonuser varierer lite, sår Riksrevisjonen også tvil om det er noen sammenheng mellom bonuser og resultater.

– Enkelte bonusordninger bryter med forutsetningen om at bonus bør gis til ledere som har oppnådd resultater ut over hva som er forventet. Det mener vi er kritikkverdig, sier riksrevisor Karl Eirik Schjøtt-Pedersen i en pressemelding.

«Kritikkverdig» er den nest mest alvorlige dommen Riksrevisjonen bruker, på en skala som går fra «ikke tilfredsstillende» til «sterkt kritikkverdig».

Riksrevisjonen har undersøkt bonusordningene i 21 selskaper fra 2015 til 2023. Konklusjonen er at det er liten variasjon over tid.

– Når bonus varierer lite fra år til år, kan man jo spørre seg om de faktisk gir incentiver til å gjøre det lille ekstra, eller om de i praksis bare er et fast tillegg til fastlønnen, sier Schjøtt-Pedersen.

Mangel på variasjon over tid er mest tydelig i DNB, Kongsberggruppen, Telenor og Yara. I hele 13 av 21 selskaper som staten har eierandel i, har ledere fått utbetalt bonus hvert eneste år.

Opposisjonen reagerer

SV har gjennom Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité kommet med krass kritikk av regjeringen for manglende oppfølging av de nye retningslinjene for bonusordninger. Nå bekrefter Riksrevisjonens rapport kritikken, mener SV.

– Statlige selskaper har hoppet glatt over krav om moderasjon og at ledende ansatte ikke skal ha høyere lønnsvekst enn øvrige ansatte, sier SV-leder Kirsti Bergstø.

– Mange styrer har omgått krav om reduksjon i bonus ved å heve fastlønnen. Bonusordningen skal ikke være en fastlønnsordning. Praksisen som nå beskrives, henger ikke på greip, legger hun til, og krever en «kraftig opprydning».

Rødt følger opp.

– Det er fullstendig uakseptabelt at ledere nærmest på autopilot får utbetalt store bonuser som om det var en del av fastlønnen deres, sier Seher Aydar.

– Statlig eide selskaper må forholde seg til eierskapsmeldingen. Hvis selskapene nekter, må regjeringen sørge for at det får konsekvenser.

Kjøp «Veien fra ateismen til det totalitære» av Olavus Norvegicus.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.