Etter en prøveperiode på to år gir lokalmyndighetene i Köln nå alle moskeene i byen permanent tillatelse til å bruke bønnerop for å kalle inn til fredagsbønn.
Ifølge lokalmyndighetene hadde det ved utgangen av prøveperioden ikke forekommet brudd på de avtalte vilkårene, og derfor fortsetter ordningen på ubestemt tid, skriver Die Welt.
Kölns borgermester Henriette Reker (partiløs) hadde lansert pilotprosjektet, som i utgangspunktet var planlagt å vare i to år, og som moskémiljøer i Köln kunne delta i, med henvisning til religionsfriheten som er nedfelt i grunnloven.
Kommunene måtte imidlertid oppfylle visse vilkår for å få godkjenning. For eksempel måtte ikke utropet vare lenger enn fem minutter og ikke overstige et visst volum. Det kunne høres én gang på fredager mellom kl. 12.00 og 15.00 uten å bli gjentatt.
Tillatelser til bønnerop er omstridte i Tyskland, og mange har protestert ved tidligere anledninger, for eksempel da 14.000 personer undertegnet en protest mot bønnerop i Herford, Rheinland-Westfalen, i 2021.
Die Welt antyder at det ikke er respektable personer som har protestert i Köln:
Ifølge byen kom det også en del negative tilbakemeldinger fra innbyggerne, særlig i begynnelsen av prosjektet. Ifølge rapporten kom det imidlertid bare noen få konstruktive kommentarer. «Mange av e-postene inneholdt støtende innhold og utsagn, inkludert innhold som kan anses som straffbare handlinger.» Etter rundt to uker hadde antallet brev falt kraftig.
I prøveperioden er det kun én moské i Köln som har benyttet seg av den midlertidige adgangen til bønnerop, og det er moskeen som tilhører det tyrkiske islamforbundet Ditib, den største i Tyskland, som ble innviet av Tyrkias islamist-president Recep Tayyip Erdoğan i 2018.
En muezzin har kalt til fredagsbønn i den sentrale moskeen til den tyrkisk-islamske unionen Ditib i Köln-Ehrenfeld siden oktober 2022. Det har tidligere vært mye diskusjon om det høyttalerbaserte bønneoppropet, ettersom kritikere ser Ditib som en forlengelse av den tyrkiske religiøse autoriteten i Ankara.
Det reiser spørsmål om hvor mange andre moskeer i Köln som nå vil begynne med bønnerop etter at militante Ditib har gått i front.
På 1990-tallet, da Tyrkia hadde et mer sekulært regime enn i dag, ble den yngre islamisten Erdoğan fengslet etter å ha lansert slagordet «Moskeene er våre kaserner, kuplene våre hjelmer, minaretene våre bajonetter og de troende våre soldater».