Torsdag i forrige uke presenterte SVs finanspolitiske talsperson Kari Elisabeth Kaski partiets alternative budsjett sammen med SV-leder Kirsti Bergstø. Samme dag sykemeldte hun seg i tre uker.

Ifølge flere kilder som Aftenposten har snakket med, skyldes dette en intern konflikt i partiet. Kaski skal ha gitt uttrykk for at det som tærer på, er intern strid, evinnelige omkamper og hvordan beslutninger tas i gruppen.

SV har sendt ut en pressemelding om sykemeldingen, men uten å oppgi noen grunn. Heller ikke partileder Bergstø ønsker å kommentere saken. Hun vil ikke spekulere, sier hun.

Aftenpostens kilder forteller at konflikten har vart over tid, og at den har kommet til syne på interne møter. Kildene bruker ord som «munnhuggeri» og «krangling» om det som har skjedd på møtene.

Heller ikke Kaski ønsker å kommentere saken.

Det skal særlig ha gått ille for seg under et møte i stortingsgruppa 6. november, dagen før Kaski sykemeldte seg. Under møtet diskuterte man strategien foran budsjettforhandlingene med regjeringen.

Da foreslo stortingsrepresentant Ingrid Fiskaa å flytte 500 millioner kroner fra økt bemanning i barnehagene til bistand. Dette ville komme på toppen av det som allerede var lagt inn til kvoteflyktninger på dette tidspunktet.

Dette skal ha ført til at Kaski reagerte sterkt. For det første mente hun at forslaget var urealistisk. For det andre mente hun at dette var som å starte en omkamp om et tema som var ferdig diskutert.

Både Fiskaa og Kaski var tydelig sinte, og det oppsto en opphetet, høyrøstet krangel.

Etter et utfall fra Kaski skal Fiskaa da ha himlet med øynene og sagt:

– For å sitere Høyre i Innlandet: Her var det mange følelser.

– Det er noe av det styggeste jeg har sett i det rommet, sier en kilde om kommentaren.

Fiskaa gikk seirende ut av diskusjonen og fikk viljen sin. Med glede kunne hun se at SV valgte å fjerne penger fra barnehager for å få råd til flere kvoteflyktninger.

Dagen etter ble Kaski altså sykemeldt, og kilder i SV sier klart og tydelig at det ikke handler om arbeidspress eller arbeidsmengde.

Den interne striden er ifølge Kaski selv også en viktig grunn til at hun ikke stiller til gjenvalg. Som hun sa det i et intervju med VG:

Hun lister opp grunnene til å gi seg: over ti år i toppolitikken, først to år som partisekretær og så åtte år på Stortinget. Fire år med forhandlinger om både krisepakker og budsjetter.

– Og i tillegg er det ofte interne kamper i partipolitikken. Det er dét jeg har likt minst.

Kaski skal ofte ha vært uenig med partiledelsen, og har følt at hun som regel taper de interne kampene. Nå slipper hun snart å stå i flere interne kriger i partiet.

Kjøp Totalitarismens psykologi her! Kjøp e-boken her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.