Försvarsmakten Syd slo alarm etter at 70 kjøretøy forsvant sporløst. Nå er flere av dem funnet – i Ukraina. Der brukes de av den ukrainske hæren, med de svenske militære bilskiltene fortsatt på plass.
I fjor ble det avslørt at flere militære kjøretøy tilhørende det svenske totalforsvaret var blitt donert til Ukraina, mot Försvarsmaktens klare direktiv. Men det svenske forsvaret mistenker at flere kjøretøy kan ha blitt solgt, for antatte summer på mange millioner.
Livestreamet tyveri av militært utstyr
Skandalen med de savnede militærkjøretøyene ble avslørt i september 2023, da Försvarsutbildarna i Ystad livestreamet hvordan tre svenske militærambulanser rullet av gårde til Ukraina. Ambulansene ble donert til frivillige i byen Nizhyn, som igjen ga dem videre til det ukrainske militæret, som rapportert av lokalavisen Nezhatin.
Men ambulansene var donert til det svenske Försvarets Utbildningsförbund, med det uttalte mål at de skulle brukes av det svenske totalforsvaret i tilfelle krig eller krise.
– Grunden för att den här föreningen fick materiel av Försvarsmakten var att de skulle upprätthålla krisberedskapen, sier major Jan Bohman, kommunikationschef vid Södra militärregionen, til Expressen.
Viktig krigsmateriell
Major Bohman får støtte av Gabriella Westheim, sikkerhetssjef i Ystad kommune:
– Det här handlar om krigsmateriel som är viktigt för svenskt totalförsvar. Av allt att döma är det här en omfattande och oerhört allvarlig historia, sier Westheim til Ystads Allehanda.
Under en inventering viste det seg at det ikke bare var tre ambulanser som manglet. Ifølge en rapport fra Försvarsmakten Syd har 70.000 gjenstander forsvunnet.
Disse inkluderer 27 beltevogner (Bv 206), terrengkjøretøy modell 11 (Tgb 11), terrengkjøretøy 13 (Tgb 13), noen i ambulansedesign, kommandokjøretøy, ordinære transportkjøretøyer, scootere, hjullastere og lastebiler. I tillegg er rundt 50 elaggregat og flere patruljebåter savnet.
«Alt er borte»
Da over tusen biler kjørte seg fast i snøkaoset på E22 i fjor, var beltebiler fra Totalforsvaret viktige for å kunne evakuere bileiere fra kulden i de stillestående kjøretøyene. Försvarsmakten fikk den gang sterk kritikk for ikke å ha handlet raskt og kraftig nok, men redningsaksjonen kunne vært mer effektiv dersom ikke en stor del av de mobile militære kraftverkene og kjøretøyene hadde «forsvunnet».
– Det innebär att Ystad utgått från att de haft reservkraft till ålderdomshem, skolor och så vidare. Fordon som bandvagnar skulle kunna rulla med äldre och sjuka eller som på E22 i vintras när folk var fast ute i snön. Men allt det där är borta, sier major Bohman.
I dag er det ingen som kan svare på hvor disse kjøretøyene befinner seg. Ifølge Försvarsmakten skal noen kjøretøy ha blitt vraket, mens det ved sporing av registreringsdata er konstatert at andre er gitt bort. En rekke militærkjøretøyer er imidlertid mistenkt for å ha blitt solgt, noe som kan ha gitt selgerne en betydelig økonomisk gevinst.
– När man kommer med såna här laster dit så får man betalt där nere, vittnar andra stödorganisationer om. Det är stora pengar som vissa tjänar, sier Jan Bohman.
En halv million på russiske Finn
Svenske beltevogner av modellen Bv 206 er relativt ofte til salgs på Russlands ekvivalent til Finn, Avito. En Bv 206 koster 400 000 til 600 000 svenske kroner på Avito.
Personen som tok beslutningen om å donere totalforsvarsmateriellet, var Mats Johansson, som ble ekskludert fra Försvarsutbildarna og nå etterforskes av det svenske sikkerhetspolitiet Säpo.