Flere europeiske politikere som aldri hadde forventet at Donald Trumps MAGA-bevegelse skulle vinne makten i USA, sitter igjen med røde fjes og er nå opptatt med å innynde seg hos den nye Republikanske administrasjonen.

Det gjelder blant annet Labours nye utenriksminister David Lammy, som i forbindelse med tidligere president Trumps første offisielle besøk i Storbritannia i 2018 skrev følgende svada:

«Trump er ikke bare en kvinnefiendtlig og sosiopatisk nynazistsympatisør, han er også en grunnleggende trussel mot den internasjonale ordenen som så lenge har vært grunnlaget for vestlig fremgang.»

Han protesterte mot den britiske regjeringens «kapitulasjon overfor denne tyrannen med tupé».

Det var dét, og den påtroppende Republikanske administrasjonen har neppe glemt Lammys hilsen. Men noen kloke karer, sier Lammy, som bare stemplet sin tidligere uttalelse som «gammelt nytt» og lo da den nye lederen for de konservative, Kemi Badenoch, gned seg i nesen under en debatt i det britiske Underhuset.

Spørsmålet er hvor mye moro de vil ha i den påtroppende Trump-administrasjonen, og hva som vil skje med forholdet mellom USA og Storbritannia så lenge statsminister Keir Starmer holder hånden over sin utenriksminister.

Det står også dårlig til i Polen, der statsminister Donald Tusk er i hardt vær etter at noen har gravd frem uttalelser han kom med 17. mars 2023 under et offentlig møte i den polske byen Bytom.

«Trump og hans avhengighet av russiske tjenester er ikke lenger oppe til diskusjon. Det er ikke min antagelse, men resultatet av en etterforskning [av] amerikanske [etterretnings]tjenester», sa Tusk, som hevdet at Trump hadde blitt rekruttert av russisk etterretning 30 år tidligere.

Som det nå er allment kjent, ble hele Russland-løgnen fabrikkert av Hillary Clinton som ammunisjon og et forsøk på å undergrave Donald Trumps presidentskap etter januar 2017. Allerede i april 2019 dokumenterte den såkalte Mueller-rapporten, etter flere års etterforskning, at det ikke var fugls føde på anklagen. Men Donald Tusk fortsatte å gjenta den så sent som i fjor.

Nå hevder Tusk at han aldri har kommet med en slik uttalelse, men som The Federalist rapporterer (11. november), er den tilgjengelig på video og har helt sikkert blitt gransket av Trumps indre krets.

Det er verdt å merke seg at Tusk i 2018, da han var leder for Det europeiske råd, sa at med venner som Trump trenger man ikke fiender. Året etter la Tusk ut et bilde på sosiale medier der han «skyter» Trump med en finger.

En forklaring på Tusks oppførsel er at han i fjor mente at Trump hadde «liten sjanse til å vinne neste valg». Ifølge The Washington Reporter skal han også ha uttalt at «vår uavhengighet og ikke minst freden i Europa, og dermed våre liv, vil bli satt i stor fare hvis USA går tilbake til Trumps tilnærming».

Man må anta at London, Warszawa og Brussel er opptatt med å komme opp med gode forklaringer etter å ha måttet forholde seg til en mye sterkere Donald Trump.

Hva med København?

 

Kjøp «Hvordan myndighetene bløffet oss» av Robert Malone!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.