Det er duket for en heftig kamp om den nye abortgrensen. For ikke bare utvides abortgrensen fra 12 uker til 18 uker, men loven fjerner også begrepet «kvinne» for å gjøre abortloven «kjønnsnøytral». 

Regjeringen har markedsført loven som en ny og moderne lov som skal fjerne abortnemndene, og med det satt i gang en ny abortkamp på Stortinget. Men i tillegg til å utvide den frie abortgrensen til 18 uker, fra dagens 12 uker, har også loven fått oppmerksomhet for å endre teksten til «gravide», uavhengige av kjønn.

I loven som skal behandles i Stortinget den 3. desember står følgende:

«Rettighetene i forslaget til ny abortlov er lagt til «gravide», se blant annet lovforslaget §§ 3, 4 og 6. Med begrepet «gravide» menes i denne loven alle gravide, uavhengig av deres juridiske kjønn.»

Det har ført til at abortloven har fått uventede kritikere, nemlig kvinnesaksforkjempere.

– Selv om en kjønnsnøytral abortlov ikke får konsekvenser for abortrettighetene til den enkelte kvinne, er det å fjerne ordet kvinne fra abortloven en alvorlig usynliggjøring av kvinner. Kjønnede prosesser som graviditet, abort og fødsel dreier seg utelukkende om kvinner, skriver Kvinneaktivistene Oslo i et høringssvar til lovprosessen.

20.000 signert

Hos Abortgrensen.no har organisasjonen Menneskeverd satt i gang et opprop mot den nye loven under tittelen: «Si nei til 18-ukersgrensen». Nær 20.000 har signert oppropet.

Ifølge organisasjonen fjerner lovforslaget rettsvernet til fosteret nærmere halvveis inn i svangerskapet, og peker ikke på noe alternativ for de kvinnene som i dag er beskyttet av lovverket.

I dagens system er det fri abort frem til uke 12, men i perioden frem til uke 18 er det abortnemnder. Disse er ikke til for å begrense adgangen til abort i seg selv, men skal vurdere det faglige, og for eksempel om mor er under tvang til å gjennomføre aborten. De siste fem årene har det vært 46 kvinner som har fått nei til abort i nemnd.

«Har noen sett et foster i uke 18?»

Professor og overlege ved Ahus, Anne Eskild, er kritisk til den nye grensen. I et høringssvar skriver hun følgende sammen med spesialist og overlege Camilla Haavaldsen:

Man må stille seg spørsmålet om politikere som fremmet forslaget har sett en nyfødt som er abortert i svangerskapsuke 18. Et foster i svangerskapsuke 18 er omtrent 20 cm langt og alle organer er dannet. Det er et paradoks at 18 ukers selvbestemmelsesgrense løftes fram som «en abortlov for vår tid». Mens i vår tid kan barn som er født ned mot svangerskapsuke 22 overleve. Fosterets juridiske status og rett til liv virker fraværende i dagens debatt.

Erfaringene med nemndene er også basert på intervjuer med 13 kvinner, av totalt 5000 kvinner som har gjennomført abort.

Den politiske situasjonen tilsier at det vil avgjøres av FrP på Stortinget. Ifølge deres partiprogram er stortingsrepresentantene fristilt i livssyns- og verdispørsmål, og dermed kan ikke pålegges partipisk. De fem representantene Roy Steffensen, Terje Halleland, Bengt Rune Strifeldt, Sivert Bjørnstad og Himanshu Gulati har tidligere uttalt at de er for lovendringen.

– Jeg er glad for at jeg får lov til å være med på dette. For meg handler det om å stå på rett side av historien, sa Roy Steffensen til NRK.

Document følger saken tett opp mot behandlingen om få uker i Stortinget. 

 

Kjøp Giulio Meottis «De nye barbarene» fra Document Forlag her! Kjøp e-boken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.