– Mordere! ropte demonstranter som lørdag samlet seg i sentrum av Valencia med krav om at regionens regjeringssjef Carlos Mazon går av.

«Våre hender er tilsølt med leire, deres med blod», sto det å lese på en av plakatene under protesten, som ifølge regjeringen hadde rundt 130.000 deltakere.

Titusenvis av mennesker møtte opp til en protestmarsj i Valencia, på Spanias østkyst. De krever at regionspresidenten som var ansvarlig for flom-håndteringen, går av.

Over 220 mennesker mistet livet i flommene i slutten av oktober, og flere er fortsatt savnet etter det som er en av de verste naturkatastrofene i Europa på flere tiår.

Det er paralleller mellom myndighetenes håndtering av katastrofen i Valencia og Biden-regimets håndtering av tyfonen Helena i Nord-Carolina. I begge tilfeller kom ikke hjelpen i tide. I Valencias tilfelle kom værvarselet kriminelt sent.

Flomvarselet ble ikke sendt til innbyggernes mobiltelefoner før klokka 20.00 den 29. oktober, flere timer etter at oversvømmelsene var et faktum i en rekke landsbyer og byer.

Mazon har sagt at han ville ha varslet dem tidligere hvis han hadde fått vite hvor alvorlig situasjonen var. Han hevder at omfanget ikke kunne forutses og at regjeringen hans ikke hadde fått tilstrekkelige advarsler fra sentralmyndighetene.

Men Spanias værbyrå Aemet utstedte rødt farevarsel – høyeste nivå – om kraftig nedbør allerede klokka 7.30 på morgenen den 29. oktober. I dagene før, fra 25. oktober, hadde det kommet en rekke uværsvarsler fra Aemet, noe som førte til at flere institusjoner slo alarm mye tidligere enn regionmyndighetene.

Dette er knusende informasjon. Mangel på varsler førte til at folk ble fanget i husene sine. Gamle kom seg ikke unna. Selv hjelpen tok det for lang tid å få på plass.

Mazon er under massivt press og anklages for å ha varslet regionens innbyggere altfor sent. Mazon, som tilhører det konservative partiet PP, har også fått kritikk for det folk mener er en langsom og kaotisk håndtering av flomkatastrofen. Tusenvis av frivillige nådde først fram med hjelp til mange av de hardest rammede områdene i den sørlige utkanten av Valencia.

I Nord-Carolina var den føderale hjelpeorganisasjonen FEMA sen og gikk hurtig tom for penger. De var brukt på illegale innvandrere. Området som var hardest rammet, var dessuten Trump-land, og der var ikke Department for Homeland Security innstilt på å hjelpe.

Hjelpearbeidere fikk ordre om ikke å⁠ hjelpe Trump-tilhengere rammet av orkan: –⁠ Skammelig!

Begge krisehåndteringer tyder på at myndighetene ikke bryr seg om sin egen befolkning.

Noen demonstranter havnet i basketak med opprørspoliti foran rådhuset i Valencia, hvorfra demonstrantene marsjerte til regionsregjeringens hovedsete. Politiet brukte batonger mot demonstrantene.

Blant dem som demonstrerte lørdag, var Sara Sanchez Gurillo, som mistet svogeren sin, 62 år gamle Candido Molina Pulgarin. Liket hans ble funnet i en appelsinlund etter at han ble fanget av vannmassene hjemme i byen Cheste, vest for Valencia. Sanchez mener Mazon må gå av, men hun retter også hard kritikk mot landets nasjonale ledere.

– Det som har skjedd, er skammelig. De visste at himmelen kom til å falle i hodet på oss, og likevel advarte de ingen. De evakuerte ikke folket. Vi vil at de skal gå av, sier Sanchez.

Hun mener regjeringen i Madrid burde ha tatt grep om situasjonen og sendt inn hæren tidligere.

Ragionpresident Mazon sa tidligere lørdag til kringkasteren A Punt at det kommer en tid der tjenestemenn vil bli stilt til ansvar.

– Nå er det tid for å fortsette å vaske våre gater, hjelpe folk og bygge opp igjen, sa regionspresidenten, og la til at han respekterer demonstrantene.

Det tok flere dager før spanske myndigheter klarte å mobilisere tusenvis av politifolk og soldater til hjelpearbeidet etter at regionmyndighetene hadde bedt om det. I Spania er det regionmyndighetenes oppgave å håndtere naturkatastrofer, men de kan be nasjonale myndigheter om ekstra ressurser.

Mazon var sammen med Spanias statsminister og kongeparet da rasende innbyggere kastet gjørme på dem under deres besøk i et av katastrofeområdene forrige helg. Tirsdag skal kong Felipe besøke Valencia-regionen på nytt, opplyste kontoret hans lørdag.

Lørdag sto det offisielle dødstallet etter flomkatastrofen på 220 omkomne, hvorav 212 i Valencia-regionen. Nesten 80 mennesker er fortsatt registrert som savnet, og letingen etter ofre fortsetter.

Flere tusen mennesker mistet hjemmene sine, og flere gater er fortsatt dekket av gjørme og vrakrester, elleve dager etter det massive regnværet som sendte elver av gjørme inn i berørte områder.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.