Nylig ble ambulansen som Ken-Willy Rødberg satt i, angrepet av en person med sverd i Skien. Etter 25 år på veien opplever han stadig oftere truende situasjoner. Dette melder NRK.
Situasjonen ble plutselig svært farlig. Da ambulansen kom til adressen ved Falkum i Skien, ble de møtt av en person med et sverd.
Vedkommende truet dem og slo løs på bilen. Politiet på stedet måtte til slutt bruke elektrosjokkvåpen for å få kontroll på situasjonen.
Heldigvis ble ingen personer skadet denne gangen. Ken-Willy Rødberg, paramedisiner ved Sykehuset Telemark, innrømmer likevel at han kan bli redd på jobb.
«Det er i dei situasjonane der vi blir trua av pasientar».
Starten på helgen: Grov vold, brennende kjøretøy, angrep på ambulansepersonell
Sykehuset Østfold: Antallet våpen og trusler mot ansatte øker
Hendelsen fra Skien er ikke unik. I fjor ble det utført rundt 788.300 ambulanseoppdrag med bil, luftambulanse og båt i Norge, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).
I stadig flere tilfeller blir de ansatte utsatt for vold og trusler. Ambulanseforbundet erfarer at hverdagen har blitt langt tøffere.
«Det er tragisk at vi har komme dit vi er i dag», uttaler Ola Yttre, leder i Ambulanseforbundet.
Det er ikke mange år siden ambulansen kunne forlates med åpne dører. De ansatte var hjelpere, og ble respektert for det. Den tida er dessverre slutt nå, også i Norge.
«Vi har dagleg hendingar med vald, og stundom drap. Vi er jo involverte i mange av desse episodane, og da må øving til», sier Yttre til NRK.
Det får de ikke nok av slik det er i dag, og årsaken er ofte mangel på forsikring, hevder Yttre.
Dette har politiet og forsvaret under øvelsene, men ikke de som jobber i ambulansetjenesten. Det betyr også færre øvelser på reelle situasjoner.
«Ambulansepersonell bør vere trena på å møte alle situasjonar når vi ser korleis samfunnet utviklar seg med vald og truslar».
Arbeids- og inkluderingsdepartementet i regjeringen Støre undersøker nå om arbeidsulykkebegrepet bør endres, skriver statssekretær Ellen Bakken (Ap) i en e-post til NRK.