Antagelsen var at Trump  ville være hands-on fra dag én, og han skuffer ikke. Onsdag snakket han med både Benjamin Netanyahu og Saudi-Arabias Mohamed bin Salman. Store ting er i vente i Midtøsten.

Det er antatt at Israel forbereder et stort angrep på Iran, som nå er praktisk talt uten luftforsvar. Et tredje angrep vil bli langt større og voldsommere enn de to første.

Saudi-Arabia er interessert i at Israel slår ut Irans atomanlegg. Israel og Saudi-Arabia har felles interesse av å tøyle Irans stormaktsambisjoner.

Hvis Israel hamler opp med Hamas, Hizbollah og Iran, ligger det an til en normalisering av forholdet mellom Israel og Saudi-Arabia som kan få stor regional betydning. Da vil bin Salman ha godkjent Netanyahus utradering av Hamas og de facto-annekteringen av Vestbredden. Det vil være det endelige nederlaget for en totstatsløsning, og i neste instans også for norsk Midtøsten-diplomati.

Det er grunn til å tro at Trump vil ta iniativ som dette på flere områder, men først og fremst vedrørende Midtøsten og Ukraina.

Som president på vei inn har Trump en rekke rettigheter til å handle, men det høres ut til at han går langt ut over disse. Spørsmålet er: Hva skal Biden gjøre? Han er president bare i navnet.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.