Jan Tore Sanner er én av fire norske stortingsrepresentanter som er i USA for å påse at valget går rett for seg. Han er bedrøvet over polarisering og hard ordbruk som ikke sømmer seg et velfungerende demokrati. Samtidig leser vi at guvernør Gavin Newsom har fått vedtatt en lov som gjør det ulovlig å be dem som vil stemme om ID. Er ikke dét selve grunnforutsetningen for et rettferdig valg? Sanner blir intervjuet i Los Angeles, han har således fått en utfordring rett i fanget. Kommer han til å ta den?

NRK har fire team i USA. Hvorfor snakker ingen om at Demokratene stritter imot kontroll med at man vet hvem som stemmer? En illegal stemme opphever en gyldig. Sannsynligvis er den første en stemme for Kamala og den andre én for Trump. Demokratene undergraver derfor valget i dobbel forstand.

Enda grellere blir dette når man vet at det er justisdepartementet som anker avgjørelser om kansellering av velgere som beviselig ikke er statsborgere. Justisdepartementet er imot lov og rett. Det er essensen av hva Demokratene er blitt: makt for enhver pris.

NRKs team i USA driver ikke med vanlig rapportering, men med desinformasjon: Kamala vil styrke institusjonene, hun er opptatt av prisene for vanlige mennesker. Har hun ikke sittet øverst ved bordet i fire år?

I Politisk kvarter var temaet: Hva betyr valget for oss? Det skulle Guri Melby, Ola Borten Moe og Åsmund Aukrust svare på.

Åsmund Aukrust er i Washington. Vet norske stortingspolitikere overhodet noe om amerikansk politikk? Aukrust var mandag på et republikansk rally. Han var sjokkert over tilropene publikum kom med når Kamalas navn ble nevnt: «Løgner!» – Slik gjør vi ikke i Norge, sier han. Men Aukrust kan ikke vite noe om hvordan Biden-regimet slapp løs en inflasjon som slo bunnen ut av folks hverdag. Han er fra oljelandet Norge, og der vet ikke en politiker fra Ap noe om politikken som er blitt ført i USA på hans eget politikk-område.

Aukrust er nestleder for utenrikskomiteen, og der er også Borten Moe medlem.

Halvparten av samtalen kom til å dreie seg om krigen i Ukraina og forholdet til henholdsvis Nato og EU. Melby vil ha medlemskap: Hvem er det som har sørget for sårede ukrainske soldater? Det er ikke Nato. Melby klager over at Norge gir altfor lite penger. Selv bommer hun på hva USA har bidratt med. Hun påstår at det er 61 milliarder dollar. Men dét er kun den ene pakken Kongressen vedtok. I sum nærmer USA seg totalt 200 milliarder dollar.

Hva kan det komme av at medier og politikere systematisk underdriver beløpene USA har gitt? Dermed fremstår Trump og velgernes motstand som uforståelig. Selvfølgelig har USA råd.

Aukrust var sjokkert over retorikken på det republikanske rallyet. Men når det gjaldt krig, var han helt med. Varm krig.

Han betakket seg for den amerikanske polariseringen og var glad han var fra Norge.

– Her er vi enig om det meste, sa Aukrust.

Palestina kom ikke opp. Dét er en annen krig Norge deltar i, diplomatisk. Fellesnevner i forhold til Ukraina-krigen, Trump og Israel er at norske politikere og medier er fylt av en moralsk suverenitet som trumfer alt. De er så overbevist om sin egen moralske fortreffelighet at det aldri streifer dem at omverdenen kan se det annerledes. For den norske eliten finnes det derfor bare én måte å bedømme forholdene på.

– Vi forsøker å opptre objektivt og faktasjekker begge kandidater, lovte NRKs utenriksredaktør Sigurd Falkenberg Mikkelsen.

 

TIRSDAG: Klokken 22.00 braker det hele løs hos Document.no.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.