Kong Harald er på privat utenlandstur, og noe av det første kronprins Haakon gjorde som kronprins­regent, var å besøke minnestedet tilknyttet Al-Noor-moskeen i Bærum mandag. Der møtte han unge muslimer og representanter for Stiftelsen 10. august, opprettet etter angrepet fra Philip Manshaus 10. august 2019. Saken mot Manshaus skal gjenopptas, etter at sakkyndige kom frem til at han var utilregnelig.

Kongen er på privat utenlands­reise. Slottet vil ikke oppgi hvor, men TV2 antar at kongeparet er i London, og fraværende til 7. november. Kronprins Haakon startet vikarjobben for kongen 3. november ved å delta på Forsvarets minnedag på Akershus festning. Det vil si en årlig markering i Norge som hedrer minnet om norske soldater som har mistet livet i tjeneste for landet, både i fredstid og i inter­nasjonale operasjoner.

Besøkte Al-Noor-moskeen mandag

Deretter gikk ferden til Skui i Bærum og Stiftelsen 10. august mandag 4. november. Dette er et minne- og lærings­senter tilknyttet moskeen Al-Noor Islamic Centre, opprettet etter at Philip Manshaus forsøke å gjennomføre et terrorangrep der – som heldigvis endte med at Manshaus selv fikk juling uten å ha klart å drepe eller skade noen. Men han han hadde altså drept sin stesøster tidligere på dagen.

I etterkant av angrepet tok Al-Noor-moskeen initiativ til å etablere Stiftelsen 10. august. Ideen fikk mange støtte­spillere, som Gjensidige­stiftelsen, Kunnskaps­departementet, HL-Senteret og Utøya, og høsten 2020 bevilget regjeringen en million til senteret ved moskeen.

– Det betyr utrolig mye, og viser at det er en bekreftelse og en støtte der ute til det formålet stiftelsen har, og det arbeidet vi ønsker å gjennomføre i Bærum og Norge, sier daglig leder i stiftelsen, Hawa Abshir Muuse, til Budstikka, referert av Nettavisen.

Stiftelsen var også meget beæret av å få besøk av kronprinsen, godt og vel fem år etter angrepet mot moskeen, og skriver på Facebook, om besøket fra Hans Kongelige Høyhet Kron­prins­regent Haakon Magnus:

Kronprinsregenten fikk møte både Stiftelsens ansatte, ungdom fra Al-Noor-moskeen og elever fra Sandvika videregående skole. Det ble en inspirerende dag hvor Kronprins­regenten fikk være med på deler av undervisningen vår, og hvor vi fikk sette fokus på viktigheten av forebyggende arbeid mot radikalisering og ekstremisme. Vi er utrolig takknemlige for at Kronprinsen tok seg tid til å besøke oss og lære mer om hvordan vi jobber med å skape et tryggere og mer inkluderende samfunn. Takk til Kongehuset for en uforglemmelig dag!

Forebygger ekstremisme ved moskeen

Videre skriver stiftelsen på sine nettsider:

«Besøket begynte i bønnesalen til Al-Noor-moskeen hvor Kronprins­regenten fikk høre hvordan moskeen og Stiftelsen 10. august samarbeider for å spre kunnskap, dele historien og forebygge radikaliseringen og ekstremisme. I minne- og læringssenteret fikk Kronprins­regenten overvære deler av Stiftelsens undervisning. Her møtte han 30 engasjerte elever fra Sandvika videregående skole som imponerte stort med sine refleksjoner knyttet til utenforskap, radikaliserings­prosesser og ekstrem ideologi. Kronprins­regentens engasjement for ungdom ble tydelig i møte med elevene.»

Minnesenteret tilknyttet moskeen i Bærum har allerede hatt flere tusen besøkende. Mest skoleelever, men også bl.a. studenter fra Oslo Nye Høyskole som tar bachelorer i freds- og konfliktstudier, statsvitenskap og internasjonale studier. Disse studentene har «Ekstremisme og terror» som valgfag og fikk utforske disse temaene i senteret ved moskeen. Skjermdump.

Mange besøkende og støttespillere

Sandvika videregående skole var de første skoleelevene som besøkte stiftelsen da de høsten 2023 lanserte under­visnings­tilbudet «10. august 2019». Siden da har de allerede tatt imot flere tusen elever og lærere. Og andre grupper. Sparebank­stiftelsen har vært der med gruppe, høyskole­studenter, og stiftelsen skal også få besøk av svenske skoleelever, og samarbeide med Hvite Busser. Det siste ga opprinnelig norske skoleelever nærkontakt med Holocaust og jøde­utryddelsene i blant annet Auschwitz, men turene går nå også til Utøya, og etterhvert altså moskeen i Bærum.

Tidligere statsminister Erna Solberg (H) var blant de mange gjestene som deltok under markeringen ved Stiftelsen 10. august da de holdt femårsmarkering tidligere i år. Skjermdump.

Minnestedet ved Bærums-moskeen har også hatt mange prominente gjester. Tidligere statsminister for Høyre, Erna Solberg, var blant politikerne som besøkte minne­senteret ved moskeen da de hadde femårs-markering i august i år. I likhet med blant statsråd Tonje Brenna, direktør Lena Fahre i 22. juli-senteret, ordfører Lisbeth Hammer Krog i Bærum kommune, elever fra Ungdoms­rådet i Bærum, Humanist­skolen og Rosenvilde videregående skole, for å nevne noen av gjestene.

Og hun var også tilstede da de hadde ett-årsmarkering i august 2020.

VG siterte da statminister Solberg:

Dessverre er det slik at negative holdninger mot muslimer og folk med annen hudfarge eksisterer i vårt samfunn. Jeg tror det best kan utfordres ved at vi snakker sammen. At motforestillingene mot konspirasjons­teoriene kommer frem.

Europa har vært hjemsøkt av islamterror

Det fikk Documents Christian Skaug til å komme med noen fortørnede kommentarer dengang:

Til tross for at Europa har vært hjemsøkt av islamterror i mer enn femten år, har det aldri forekommet at stats­ministeren har beklaget seg over at det i langt større grad kommer negative holdninger – og handlinger – fra muslimer som er helt i tråd med islams lære. Når islam­terroren har rammet, har Solberg aldri tatt til orde for noe oppgjør med det giftige ideologiske tankegodset i islam. I praksis hvitvasker hun islam.

Men volden er iboende i islam, og får tilslutning fra mange muslimer. Mohamed Merah ble en helt i muslimske miljøer etter sin nedslakting i Toulouse. Philip Manshaus er ikke en helt for noen. Denne forskjellen går Solberg hus forbi. Derfor gjør hun Manshaus til et uttrykk for skumle holdninger i folket, som ikke er aggressivt, mens det aldri er noe å bemerke til Koranen, som er en lærebok i f….skap.

Siden har vi også hatt terrorangrepet fra den iranske islamisten Zaniar Matapour, som i juni 2022 drepte to og skadet minst 21, pluss at et par hundre personer ble berørt av angrepet midt i Oslo.

Pluss at en dansk-norsk konvertitt til islam drepte fem på Kongsberg i 2021. For å nevne noe.

Hva om Manshaus var utilregnelig?

Og det må da være grunn til å spørre:

Når kommer det et eneste, bitte lite minnested for alle nordmennene som til nå har mistet livet på grunn av dette eksperimentet med å omgjøre vårt land til islamiserende «multikultur»?

Og hva skjer hvis Manshaus blir fastslått å ha vært utilregnelig da han angrep Bærum-moskeen og drepte sin stesøster Johanne Zhangija Ihle-Hansen? Som for øvrig neppe var muslim.

For Philip Manshaus får sin sak gjenopptatt. Det er besluttet å gjenåpne saken etter at sakkyndige kom frem til at han var utilregnelig i gjerningsøyeblikket. Gjen­opptakelses­kommisjonen tok rapporten fra sakkyndige til etterretning, og var enstemmig i beslutningen om gjen­opptakelse.

– De sakkyndige vurderte at domfelte var å anse som psykotisk på gjerningstidspunktet, opplyste Gjen­opptakelses­kommisjonen i en pressemelding i mars.

Vil Stiftelsen 10. august da nedlegges, og alle pengene de har fått tilbakebetales til staten og de andre supporterne?

Vil senteret kanskje omgjøres til å minnes en nordmann eller hundre som har blitt tatt av dage av «multikulturen»? I såfall fortrinnsvis et helt annet sted?

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok!

 

Usensurerte nyheter. Abonner på frie og uavhengige Document.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.